BU KEBAP BİZİM

BU KEBAP BİZİM

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2013 yılında Coğrafi İşareti alınan Tokat Kebabı, Sivaslılarla Tokatlılar arasında polemik konusu olmaya devam ediyor. Özel bir kanalda yayınlanan bir yemek programında yarışan Sivaslı yarışmacı ‘Tokat Kebabını menüsüne Sivas Kebabı olarak koyarak misafirlerine sundu

12 Nisan 2019 - 11:49

Özel bir kanalda yayınlanan bir yemek programına katılan Sivaslı Satış Yöneticisi yarışmacı Hikmet Işık (37) Sivas Kebabı adı altında Tokat’ın meşhur kebabını yarışmacılara sunması dikkat çekti. Yarışmacılardan Fatma Kaplan menüde Sivas Kebabı ibaresini görünce “Dışarıda bu kebabın adı Tokat Kebabı” diyerek yorumda bulundu.

Sunumuyla Tokat Kebabından farklılık gösterse de malzemeler ve pişirme tekniğiyle aynısı olan Tokat Kebabı Coğrafi İşaret alarak tescillense de halen birçok yerde Sivas Kebabı olarak sunulması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da ünlü bir mekan da ‘Sivas Kebabı’ olarak tanıttıkları yemeğin sezonunu açtıklarını duyurmuştu. Sosyal medya hesaplarında videolu paylaşım yapan mekana birçok kişi yorum yazarak bu yemeğin Tokat Kebabı olduğunu belirtmişti.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2013 yılında tescillenen Tokat Kebabı Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır. Tokat ve çevresinde ticari bir ürün haline gelmeden önce bağ evlerinde özel günlerde yapılan Tokat Kebabı, malzemelerini oluşturan gıda ürünlerinin kendine has üretim yöntemine göre bir araya getirilip, şekillendirilmesi ve kendine özgü Tokat kebabı ocağında pişirilmesiyle elde edilen kebap olarak tanımlanabilir.

Tokat Kebabı; Karayaka koyunlarının 6-9 aylık erkek kuzularının eti, Tokat kebabında koyun veya kuzuların kuyruklarından elde edilen kuyruk yağı, tarla domatesi, Tokat biberi, çekirdeksiz acılaşmamış patlıcan, iri taneli sarımsak, nişasta miktarı az olan patatesler ve ince pide (lavaş) malzemelerinin, 6 kısımdan oluşan özel kebap ocağında malzemeler şişe birer sıra ile takılarak pişirilmesiyle elde ediliyor.

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İşte Erbaa’nın borç tablosu
İşte Erbaa’nın borç tablosu
Erbaa’da yanmış insan kemikleri bulundu
Erbaa’da yanmış insan kemikleri bulundu