>
Dalından sofraya armudun pekmeze yolculuğu

Dalından sofraya armudun pekmeze yolculuğu

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde Hebülü köylüler tarafından ağaçlardan toplanan armutlar kışın tüketilmek üzere pekmez haline getiriliyor. Kış aylarında tüketilen armut pekmezi lezzetli ve bünyeyi koruması nedeni ile tercih ediliyor

10 Eylül 2021 - 20:39

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde Hebülü köylüler tarafından ağaçlardan toplanan armutlar kışın tüketilmek üzere pekmez haline getiriliyor. Toplanan armutlar yıkanıp ayıklandıktan sonra kazanlarda kaynatılıyor. Yumuşayan armutlar sıkılarak şırası çıkartılıyor. Şıra haline geldikten sonra tekrar kaynatılarak karıştırılıyor. Pekmez kıvamına geldikten sonra soğutularak kavanozlara konuluyor.

 

Yöre sakinlerinden Hamit Arslan, köylerinde hemen hemen herkesin armut pekmezini yaptığını kaydetti. Köy Muhtarı Kemal Arslan ise armut pekmezi yapımını komşuları olan Ordu’nun Aybastı ilçesinden öğrendiklerini söyledi. Arslan, kış aylarında tüketilen armut pekmezinin lezzetli ve bünyeyi koruması nedeni ile tercih edildiğini belirtti.

 

Köy sakinlerinden Raif Beyazıt ise dalından sofraya armut pekmezinin yapılışını anlattı. Toplanan armutların ayıklanarak yıkandığını belirten Beyazıt, “Yıkadıktan sonra kazanlara dolduruyoruz. Kaynadıktan sonra yumuşayan armudun şırası alınarak tekrar kaynatılıyor. Köylerimizde kuşburnu gibi armut pekmezi gelenek halinde yapılıyor. Kış aylarında sabah kahvaltısında tüketiyoruz. Oldukça faydalı olduğu söyleniyor” diye konuştu. İHA

2021/09/2021-09-10-20-41-24.jpg
2021/09/2021-09-10-20-41-28.jpg
2021/09/2021-09-10-20-41-32.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TOKAT’TA PROJELERİ HIZLANDIRACAĞIZ
TOKAT’TA PROJELERİ HIZLANDIRACAĞIZ
Patlayan lastik kaza yaptırdı: 4 yaralı
Patlayan lastik kaza yaptırdı: 4 yaralı