Ispanak paniği!

Ispanak paniği!

İstanbul'da son dönemde artan "ıspanak zehirlenmesi"ne ilişkin açıklama yapan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zehirlenme nedeninin karışan yabancı otlar olduğu bildirildi. Ancak zehirlenme vakaları sosyal medyadan hızla yayıldı. Ispanak Paniği sonrası açıklama aldığımız Tokat İl Sağlık Müdürü Ahmet Sümbül Tokat’ta ıspanak zehirlenmesi vakası yaşanmadığını söyledi

06 Kasım 2019 - 10:45

İstanbul’da çok sayıda kişi birtakım şikayetlerle hastanelere başvurmuş, vatandaşların yedikleri ıspanaktan zehirlendikleri ortaya çıkmıştı. Zehirlenme vakalarının ardından İstanbul’da bazı bölgelerdeki pazarlarda sıkı denetim uygulandı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklama yaparak zehirlenmelere yabancı otların neden olduğunu bu otların dikkatlice temizlenmesi gerektiğini belirtti. Ancak Ispanak paniği sosyal medya aracılığıyla hızla yayıldı. Tokat’ta ıspanak zehirlenmesi riski var mı? Konu hakkında Tokat İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet Sümbül’den bilgi aldık. Sağlık Müdürü Sümbül, İstanbul’daki zehirlenmeleri işaret ederek tehlikenin sadece belli bölgede yaşandığını, Tokat’ta ise ıspanak zehirlenmesi vakası yaşanmadığını söyledi.

YABANCI OTLARI TEMİZLEYİN!

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zehirlenme vakalarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.  Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir.

TOKAT’TA ISPANAK ZEHİRLENMESİ YAŞANMADI

Ispanak zehirlenmesi vakaları sosyal medya aracılığıyla hızla yayılınca ıspanak paniği yaşandı. Tokat’ta böyle bir riskli durum olup olmadığı yönünde Tokat İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet Sümbül’e telefonla ulaşarak konu hakkında bilgi aldık. Sağlık Müdürü zehirlenme vakalarının belli bölgelerde yaşandığını söyledi. Dr. Sümbül, Tokat’ta şuana kadar ıspanak zehirlenmesi vakası yaşanmadığını bildirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Diyabet kanserden daha öldürücü
Diyabet kanserden daha öldürücü
70 bin bağ fidanı hasadı yapıldı
70 bin bağ fidanı hasadı yapıldı