Tokat saklı bir cennet

Tokat saklı bir cennet

Gazetemiz Yayın Danışmanı Kemal Özdilek’in davetlisi olarak Tokat’a gelen Duayen Gazeteci Yavuz Donat ve Sabah Gazetesi Ankara Koordinatörü Osman Altınışık, Vali Ozan Balcı ve Tokat Basını ile yöresel kahvaltıda buluştu. Gazetecinin şehre dair yorumu ise “Tokat saklı bir cennet” oldu

05 Ağustos 2019 - 10:21 - Güncelleme: 09 Ağustos 2019 - 13:16

Sabah Gazetesi Köşe yazarlarından Duayen Gazeteci Yavuz Donat ve Sabah Gazetesi Ankara Koordinatörü Osman Altınışık, Tokat Haber Gazetesi Genel Yayın Danışmanı Kemal Özdilek’in daveti üzerine Tokat’a geldi.

Tokat’ın 900 yılda 900 adımlık tarihine tanıklık eden, doğal güzellikleri kültürel zenginlikleri ve yöresel zengin Tokat Mutfağını yakından gören Duayen Gazeteci Yavuz Donat ve Ankara Koordinatörü Osman Altınışık, öncelikle Turhal’da DİMES Çiftliğini gezdi. Ardından Tokat’ta kültür gezisi yapan konuklar Sulusokak’ta Şehir Müzesini,  Ali Paşa Camii, tarihi Alipaşa ve Pervane Hamamlarını gezdi. Tokat’ın yerli ve eski esnaflarından Osman Sağol ise Pazar ilçesine bağlı Üzümören beldesindeki bağ evinde misafirlerini Tokat Kebabı ile ağırladı.

 Tokat Dedeman Otel’de ağırlanan misafirler cumartesi günü Saklı Bahçe isimli mekanda yöresel sabah kahvaltısında Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, Yerel Tarihçi Hasan Erdem, Tokat’ın yerel ve ulusal Basın temsilcileri ile bir araya geldi. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ise il dışında olması nedeniyle katılamadı.Eski Bakan ve Tokat Milletvekili Ali Şevki Erek, Eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve Eski Devlet Bakanı Metin Gürdere ile telefonla sohbet eden Yavuz Donat eski Bakanların selamını Tokatlılara iletti.

KAHVALTIDA ÖNE ÇIKAN YÖRESEL ÜRÜNLER

Yöresel kahvaltıda Gazeteci misafirlere Tokat Cevizli çöreği, Tokat katmeri, çökeliklisi ve yağlısı, Tokat Bez Sucuğu, manda sütü kaymağı, Ak Zambak Reçeli, kuşburnu, kızılcık reçeli,  üzüm pekmezi, Tokat domatesi, biberi, bal, Ev ekmeği, meşhur Çavuş üzümü gibi birbirinden lezzetli tatlar ikram edildi.

ÖZDİLEK KÜRESEL GAZETECİLER KONSEYİ’NDEN BAHSETTİ

Kahvaltı sonrası bir karşılama konuşması yapan Gazetemiz Yayın Danışmanı Kemal Özdilek, Küresel Gazeteciler Konseyi adında bir yapı kurduklarını şuan Cumhurbaşkanlığında imzada olduğunu belirterek Kurucu Onursal Genel Başkan olarak Yavuz Donat’ın kendilerine mihmandarlık yaptığını ifade etti. Bu süreçte toplantılarda kendisini Tokat’a davet ettiklerini ve Tokat Kebabının zamanı geçmeden Tokat’a gelmeleri için davette bulunduklarını söyleyen Özdilek davete icabet eden konuklara teşekkür etti. Sabah Gazetesi Ankara Koordinatörü Osman Altınışık’ın da Küresel Gazeteciler Konseyi Ankara Temsilcisi olduğunu bildiren Özdilek, Tokat’a ziyaretlerinde ötürü kendilerine tekrar teşekkür etti.

“TOKAT BULUNMAZ BİR DOĞA VE CENNET”

Tokat ile ilgili izlenimlerini sorduğumuz Duayen Gazeteci Yavuz Donat ise,”Türkiye’de görmediğim şehir yok. İlçelerin de çoğunu gördüm. Tokat Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. Yemyeşil, bozulmamış bir tabiattır. Şehir olarak bir Saklıbahçedir. Ana geçiş güzergahlarında olmadığı için kendini koruyan bir yerdir. Ve Türkiye’de içinden akarsu geçen nadir şehirlerden birisidir. Porsuk buraya göre ufacık bir nehir fakat başarılı bir belediye başkanının elinde ne kadar güzel bir hale geldi. Burada 2 tane suyumuz var. Birisi şehrin içerisinden geçiyor. Bulunmaz bir doğa, bulunmaz bir cennet. Daha önce gelmiştim” dedi. Tokat’ın zengin mutfak kültürü ile ilgili ise duayen gazeteci “Burada olup da kilo almamak mümkün değil” yorumunu yaptı.

AMASYA’DA BİLE TOKAT KEBABI İKRAM ETMİŞLER

2-3 sene önce Amasya’ya gittiğinde yaşadığı bir olayı anlatan Yavuz Donat, orada bir restorana gittiğini ve ‘Buranın nesi meşhur? Diye sorduğunu ve “Ben size güzel bir Tokat Kebabı yapayım” cevabını aldığını anlattı. Yavuz Donat, “Tokat Kebabı sadece Tokat’a özgü değil bölgenin de klasiği” dedi. Vali Bey eksik olmasın davet etti. Buraya Eylül sonu veya Ekim başı Sayın Cemil Çiçek, Necati Çetinkaya, Ali Coşkun, Abdulkadir Aksu , Saffet Arıkan Bedük gibi isimlerle  ailece geleceğiz. İnşallah o zaman da sizlerle birlikte oluruz” diye konuştu.

“SÜLEYMAN DEMİREL’İN GÜNLÜKLERİ BENDE”

Bir anı kitabı çıkartmayı düşünüp düşünmediği sorulan Gazeteci Yavuz Donat, “Değişik yayın evlerinden bu konuda talepler geldi.  Benim de cevabım şu oldu. Buna ayıracak zamanım yok belki de zamanım olsa da yorgunluk mu diyelim, üşengeçlik mi diyelim. Sonunda Turkuaz Grubu dedi ki; Sen yazamıyorsan bir arkadaşa anlatacaksın. Hatta o zaman Osman Bey (Altınışık) dedi ki ‘ben yaparım.’  Biz de bunu Şebnem Bursalı’ya anlattık. Bir kısmını. Şebnem onları bir araya getirdi. Zannediyorum ki Eylül gibi çıkacak. Şebnem de kitabın önsözünde yazmış: ‘Bunlar Yavuz abinin anlattıklarının ya da anlatacaklarını yarısı bile değil” diye. Bazı şeyler var yazılmıyor. O kendi aramızda kalıyor. Bazı şeyler var hangi birini yazacaksın. Allah Rahmet eylesin. Süleyman Bey (Demirel) benim dostumdu. Yani gazeteci-siyasetçi ilişkisinin dışında. Onun günlüklerinin bir kısmı bende. Şimdi onların 1-2 tanesini açacağız” diye konuştu.

TOKAT ELE AVUCA SIĞMAZ BİR GÜZELLİKTE

Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı ise 2013 Tokat Vizyon projeleri hakkında bilgiler verdi. Tokat’ın kadim bir şehir olduğunu ve demlenmiş bir kültüre sahip olduğunu belirten Vali Balcı, Gazetecilere genel olarak projeler ve şehrin tarihi, kültürel zenginlikleri, mutfağı, doğal güzellikleri hakkında bilgi verdi.  Vali Balcı, konuklara hoş geldiniz diyerek Yavuz Donat’tan “Türkiye aşığı, Türk insanına, Türkiye’nin tabiatına aşık, kültürüne aşık sadece bir gazeteci değil Türkiye’nin kıymetli bir değeri olarak görüyoruz Yavuz ağabeyi” ifadeleriyle bahsetti. Kendilerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.Tokat tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla saklı bir cennet gibi. Narenciye hariç bu topraklarda her şey yetişir. Türk tarımının parlayan yıldızı olmaya aday. 7 Büyük ovamız var. Hayal de kurmamız lazım geleceğe yönelik. Bu yüzden havalimanı da tamamlandığında ihracata yönelik tarımsal sanayiyi Tokat’ta kurmamız lazım. 4-4 buçuk saatte buradan kargo uçakları ile Londra’ya, Paris’e, Dubai’ye, Mekke’ye göndermemiz lazım. İleride bunun olacağına yürekten inanıyorum. Tokat yaprağı Türkiye’de bir numara. Niksar cevizi, şeftalisi, kirazı,domatesi çok lezzetli. Hem tarımsal hem hayvansal anlamda Tokat büyük bir potansiyel. Bu alt yapı çalışmaları bittiğinde ekonomide büyük bir ivme yakalanacağına inanıyorum. Tarımın başkenti olacak. Tokat’ın ayrıca 900 yıllık bir tarihi kültürü var. Danişmentlilerden Anadolu Selçuklusu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden bu güne kadar olan bütün tarihi eserlerin görüldüğü nadir şehirlerden biri. Hanları, hamamları, kervansaraylarıyla kıymetli bir yer. İç turizm anlamında Tokat’ı görmemek bir kayıp. Yemekleri ve el sanatları anlamında da zengin. 40’a yakın el sanatı hala canlı. Tarih, kültür, doğa, mutfağı her şey var. Ballıca Mağarası ve Kaz Gölü ile de dikkat çekiyor. Büyük bir proje hazırlıyoruz. Kalkınma Ajansına sunacağız. Sulusaray kaplıcaları ile ilgili de proje yapıyoruz. Faaliyete koyacağız. Roma döneminden kalma Sepastopolis antik kenti var. Ele avuca sığmaz bir güzellik var. Ekonomide, sanayide, kültürde ulaşımda güzel şeyler olacak” dedi.

Konuşmaların ardından Tokat Valisi Ozan Balcı misafirlere Tokat yazması, el dokuması mendil, sofra bezi gibi el sanatı ürünlerin yer aldığı sandık ve bakır şerbetlik hediye etti. Ayrıca Zile taşından tespih hediye edildi.  Tokat Saklı Bahçe adlı mekanda yapılan yöresel kahvaltının ardından misafirler Pazar ilçesindeki Ballıca Mağarasını ziyaret etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Turhal’da borç kavgası:25 gözaltı
Turhal’da borç kavgası:25 gözaltı
Gün ağarınca felaketi anladık
Gün ağarınca felaketi anladık