Ramazan ayının onuncu gününde, sofralarınıza hem besleyici hem de geleneksel lezzetler sunarak iftarınızı taçlandırıyoruz. Bugün, Anadolu mutfağının en özel tariflerinden biri olan Anadolu Çorbası ile sofranızı açabilir, ardından Osmanlı mutfağının efsane lezzeti Hünkar Beğendi ile damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.

Anadolu Çorbası, bakliyatlar ve sebzelerle zenginleşerek oruç sonrası ihtiyacınız olan enerjiyi vücudunuza kazandıracak. İftarın ana yemeği olarak sunulan Hünkar Beğendi, közlenmiş patlıcanın beşamel sosla buluştuğu ve yumuşacık kuzu etinin bu lezzetleri taçlandırdığı bir yemek. Yanında, hünkar beğendi ile mükemmel uyum sağlayan Domatesli Bulgur Pilavı yer alıyor. Sağlıklı ve lezzetli içeriğiyle sofranızı tamamlayan pilav, pilavın yanında servis edilen Revani tatlısı ise şerbetli tatlı sevenlerin iftar sonrası tatlı ihtiyacını karşılıyor.

Anadolu Çorbası

Anadolu Çorbası

Vitamin deposu olan bu çorba, bakliyatlar ve sebzelerle yapılan, sağlıklı ve besleyici bir başlangıç.

Anadolu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

2 çay bardağı erişte
1 çay bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
1 adet küçük boy soğan (büyükse soğanın yarısı)
1-2 diş sarımsak
1 adet orta boy domates
1 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı salça (tepeleme)
1 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 yemek kaşığı tereyağı
5 su bardağı su (isteğe göre et suyu)

Yapılışı:

1.    Soğanı ve sarımsakları ince ince kıyın. Domatesin kabuğunu soyup yine soğanların boyutunda doğrayın.
2.    Çarliston biberin sapını ve çekirdeklerini alıp domateslerin büyüklüğünde doğrayın.
3.    Tereyağı ve sıvıyağ karışımını tencereye alın, üzerine soğan, sarımsak ve erişteleri ekleyerek kavurun.
4.    Soğanlar pembeleşince domates, biber ve bir miktar tuz ilave ederek 2 dakika daha kavurun.
5.    Yeşil mercimek ve salçayı ekleyerek 3-4 dakika kadar kavurmaya devam edin.
6.    5 su bardağı sıcak suyu (et suyu daha lezzetli olacaktır) ekleyerek 10-15 dakika kadar pişirin.
7.    İsteğe göre nane ya da reyhanla servis yapın.

Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi

2025 20. Gün İftar Menüsü 2025 20. Gün İftar Menüsü

Közlenmiş patlıcanın beşamel sosla birleştiği ve yumuşacık kuzu etinin taçlandığı, Osmanlı mutfağından gelen nefis bir lezzet.

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

Eti için:

600 gr kuşbaşı dana eti (isteyen kuzu kullanabilir)
3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe göre sıvıyağ)
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
tuz

Beğendisi için:

6 adet orta boy patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı taze kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

1.    Etleri tereyağı ile birlikte orta boy bir tencereye alın. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
2.    Suyunu çeken etlere ince ince yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
3.    Pembeleşen soğanların üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ilave ederek kokusu çıkıncaya kadar kavurun. 1 su bardağı suyu ilave ederek karıştırın ve etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
4.    Beğendi için ocakta ya da fırının ızgarasında da közlediğiniz patlıcanları soyup iri iri doğrayın.
5.    Tencereye tereyağını ve unu alarak kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz una sütü azar azar ekleyerek çırpma teliyle çırpın. Kıvam alan beşamel sosa patlıcanları ekleyin ve hızlıca karıştırmaya devam edin.
6.    Ocaktan aldığınız sıcak karışıma rendelediğiniz kaşar peyniri ilave edin, eriyinceye kadar karıştırın.
7.    Yumuşayan etlere tuzu ilave edin ve kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar kısık ateşte pişirerek ocağın altını kapatın.
8.    Beğendiyi servis tabağına alın, üzerine pişirdiğiniz etleri koyarak servis yapın.

Domatesli Bulgur Pilavı

Domatesli Bulgur Pilavı

Et yemekleriyle mükemmel uyum sağlayan, zeytinyağı ve tereyağı ile hazırlanan nefis bir bulgur pilavı.

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

4-5 adet domates
2 yeşil biber
1 kırmızı biber
2 diş sarımsak
1 büyük boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
Karabiber, pul biber, tuz ,kuru nane

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

1.    Öncelikle tencerede tereyağını eritip, zeytinyağını da ilave ederek, yemeklik doğranmış soğanı sarımsağı biberleri ekleyip biraz kavuruyoruz.
2.    Salçayı katıp karıştırıyoruz.
3.    Küp küp doğranmış domatesleri, baharatları ve bulguru ilave ederek bir iki çevirip, suyunu ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
4.    Suyunu çekince ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz. 
5.    Domatesli nefis bulgur pilavımız hazır.
6.    Özellikle et yemeklerinin yanında enfes olur

Haşhaşlı Revani

Haşhaşlı Revani

Şerbetli tatlı severler için, hafif ve lezzetli yapısıyla tam iftar sonrası ideal bir tatlı.

Haşhaşlı Revani Tarifi İçin Malzemeler

3 adet yumurta (büyük boy)
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağından 1 parmak az süt
Yarım su bardağı irmik
1 çay bardağı mavi haşhaş
1 su bardağı un (tepeleme)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Şerbeti:

2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3-4 damla limon suyu

Üzeri için:

1 paket kremşanti + 2 çay bardağı süt
İsteğe göre file badem ve kiraz şekerlemesi

Yapılışı:

1.    Şerbeti için su ve şekeri orta boy bir tencereye alın. Şeker eriyinceye kadar orta ateşte pişirin. Kaynayan şerbetin altını kısın 5 dakika kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyerek karıştırın ve ocaktan alın. Soğuması için kenara ayırın.
2.    Yumurta ve toz şekeri önce yüksek sonra düşük devirde yumurta 3 katına çıkıp beyazlaşıncaya kadar çırpın. Sıvıyağ, süt ve irmiği ekleyerek karıştırmaya devam edin.
3.    Karışıma haşhaş, un ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın ve orta boy dikdörtgen bir borcama alın. (16×24 gibi)
4.    180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
5.    Pişen revaniyi fırından alın ve 1 dakika kadar bekledikten sonra bıçak yardımıyla 12 eşit kareye bölün.
6.    Tamamen soğuyan şerbetin tamamını kepçe yardımıyla tatlının üzerine eşit olarak dökün.
7.    Revani soğuduktan sonra kremşantiyi süt ile çırpın. İster krema sıkma torbasıyla ister spatula yardımıyla tatlının üzerini kremşanti ile süsleyin. Şekerleme ve file fıstık ile servis yapın.

Muhabir: Burhan Arar