Ramazan ayının yedinci gününde, sofralarınıza lezzet ve bereket katacak bir iftar menüsü hazırladık. Hem geleneksel hem de besleyici yemeklerle oluşturduğumuz menüde, Arpa Şehriye Çorbası ile başlayacak, ardından Etli Lahana Sarması ve son olarak hafif ve şerbetli tatlılardan farklı olarak Kabak Helvası ile sofranızı tatlandıracağız. Bu menü, hem damağınıza hitap edecek hem de Ramazan’a özel hafifliğiyle sağlığınızı koruyacak.
İftar Menüsü:
Arpa Şehriye Çorbası (Soğanlı)
Arpa şehriye çorbası, soğan ve sarımsağın lezzetiyle zenginleşiyor. Et suyu ve domatesin katkısıyla tatlanan bu çorba, sofranızda şifa kaynağı olacak. Maydanozla süsleyerek limon ve karabiberle tatlandırabilirsiniz.
Malzemeler:
1 çay bardağı arpa şehriye
1 küçük soğanın yarısı
1 diş sarımsak
1 su bardağı domates püresi veya rendesi
Yarım su bardağı et suyu
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı, 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, maydanoz
Yapılışı:
Soğanı ve sarımsağı doğrayın, tereyağı ve sıvıyağı ısıtın, soğan ve sarımsağı kavurun.
Domates sosunu ekleyip, et suyu ve tuzu ilave edin.
Suyunu ekleyin, şehriyeler pişene kadar karıştırarak pişirin.
Maydanozu ekleyip, karıştırın ve ocaktan alın.
Limon ve karabiberle servis yapın.
Etli Lahana Sarması
İç harcı bol ve lezzetli olan bu sarmalar, Ramazan sofralarına mükemmel uyum sağlıyor. Etli karalahana sarması, yoğurtla sunulduğunda hem doyurucu hem de lezzetli bir ana yemek oluyor.
Malzemeler:
3-4 demet kara lahana
İç harcı için 2 su bardağı pirinç, 300 gr kıyma, 2 kuru soğan, 2 yemek kaşığı salça, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 adet kaburga kemikleri
Zeytinyağı, tereyağı, pul biber, kuru nane, tuz
Yapılışı:
Lahanaları kaynar suda hafifçe haşlayın, sonra soğuk sudan geçirin.
İç harcı hazırlamak için pirinci yıkayın, kıymayı, baharatları ve soğanı ekleyin.
Lahanaları açın, iç harcı yerleştirip sarın.
Kaburgaları tencerenin altına yerleştirin, üzerine sarmaları dizin.
Salça, yağ ve su ekleyerek sarmaları pişirin.
Kabak Helvası
Hafif tatlı arayanlar için Kabak Helvası mükemmel bir seçenek. Şerbetli tatlılardan uzak durmak isteyenler için hem hafif hem de besleyici bir tatlı alternatifi sunuyor.
Malzemeler:
4-5 dilim bal kabağı tatlısı (350 g)
4 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı krema
Tarçın
Yapılışı:
Tereyağında unu kavurun, kokusu çıkınca şekerini ilave edin ve karıştırın.
Kabak tatlıları ve kremayı ekleyin, karıştırarak blenderdan geçirin.
Tarçın serpip, tahin ve cevizle servis yapın.