534 yıldır sürdürülen vakıf geleneği bu yıl da Tokat'ta hayat buluyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tokat toplu sünnet organizasyonu, Sultan II. Bayezid'in 1492 tarihli vakfiyesinde yer alan ihtiyaç sahibi çocukların sünnet ettirilmesine yönelik hayır şartını yaşatmayı sürdürüyor. 3 Temmuz 2026 Cuma günü gerçekleştirilecek program kapsamında 30 çocuk sünnet ettirilirken, mehter gösterisinden şehir konvoyuna, şölen programından bisiklet ve altın hediyesine kadar uzanan etkinliklerle çocuklar ve aileleri unutulmaz bir gün yaşayacak.
Sultan II. Bayezid'in Mirası
Sultan II. Bayezid'in 1492 yılında hazırlattığı vakfiyede yer alan ihtiyaç sahibi çocukların sünnet ettirilmesine ilişkin hayır şartı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aradan geçen yaklaşık 534 yıla rağmen uygulanmaya devam ediyor. Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek toplu sünnet organizasyonlarının Tokat ayağı ise Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinesinde düzenlenecek.
Tokat toplu sünnet organizasyonu, yalnızca çocukların sünnet ettirilmesini amaçlayan bir sosyal yardım çalışması olmanın ötesinde, vakıf kültürünün temelini oluşturan yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma anlayışını yeni nesillere aktarmayı hedefliyor. Böylece yüzyıllar önce vakfiyelerde kayıt altına alınan hayır hizmetleri günümüzde de aynı anlayışla sürdürülüyor.
Mehter Gösterisinden Şehir Konvoyuna Dolu Dolu Program
Program saat 16.00'da Mevlevihane Vakıf Eserleri Müzesi'nde düzenlenecek mehter gösterisiyle başlayacak. Ardından mevlid-i şerif okunacak ve dualar edilecek. Manevi atmosferin ardından saat 17.00'de çocukların ve ailelerinin katılımıyla geleneksel sünnet konvoyu gerçekleştirilecek.
Şehir turunun ardından etkinlik, Yeşil Vadi Sosyal Tesisi'nde düzenlenecek şölenle devam edecek. Protokol konuşmalarının yapılacağı programda çocuklar ve aileleri için sünnet yemeği ikram edilecek. Gün boyunca düzenlenecek etkinliklerin hem çocuklara hem de ailelerine uzun yıllar unutulmayacak bir hatıra bırakması hedefleniyor.
Çocuklara Bisiklet, Altın ve Çeşitli Hediyeler Verilecek
Programın sonunda sünnet ettirilen 30 çocuğa birer bisiklet, birer gram altın ve çeşitli hediyeler takdim edilecek. Hediyelerle çocukların sünnet sevincinin paylaşılması ve bu özel günün kalıcı bir hatıraya dönüşmesi amaçlanıyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi eserleri korumanın yanında vakfiyelerde kayıtlı hayır şartlarını da yerine getirerek vakıf kültürünü yaşatmayı sürdürüyor. Tokat'ta gerçekleştirilecek organizasyon da bu anlayışın günümüzdeki örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Asırlar önce yazılan vakfiyelerdeki sosyal dayanışma anlayışı, bugün de çocukların mutluluğuna ve toplumun birlik duygusuna katkı sağlamaya devam ediyor.