Ramazan ayının altıncı günü için hem sağlıklı hem de lezzetli bir iftar menüsü hazırlamak isteyenler, doğru yerdesiniz. Menümüz; düşük kalorili fakat yüksek protein içeren fırında patatesli tavuk, vitamin dolu nohut salatası ve bağışıklık sistemini güçlendirici kemik suyu çorbası ile tam bir beslenme şöleni sunuyor.
1. Fırında Patatesli Tavuk
Dünyanın birçok yerinde farklı tekniklerle pişirilen tavuk; sebze, salata, çorba, hamur işi ve tatlı tariflerinde kendine yer bulur. Protein değeri yüksek olduğu için kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır. Tansiyon ve kolesterolü dengeleyen tavuk etinin, haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir. Malzemeleriniz hazırsa, düşük kalorili fırında patatesli tavuk eti yapımına başlayabiliriz.
1 Porsiyon Fırında Patatesli Tavuk Eti Kaç Kaloridir?
• 100 gramlık bir tavuk eti yaklaşık 95 kaloridir. Tavuk etinin bir porsiyonunda ise ortalama 435 kalori bulunur. Tavuk etiyle hazırlanan yemeklerin kalori değerini düşürmek için, yemeklerinizi yağsız bir şekilde fırında pişirin.
Malzemeler
• 1 kg tavuk but
• 1 kg tavuk kanat
• 4 patates
• 3 diş ezilmiş sarımsak
• Kekik
• Kırmızı pul biber
• Kimyon
• Karabiber
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Yarım çay bardağı zeytinyağı
• Tuz
Nasıl Yapılır
1. Öncelikle derin bir kap içerisine salça, baharat, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyin.
2. Soğan, havuç ve patatesleri ince bir şekilde dilimleyin.
3. Sebzeleri ve tavukları sosun içine alarak harmanlayın.
4. Tavukları ısıya dayanıklı bir kaba alın. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
5. Şimdiden afiyet olsun.
Püf Noktası
• Tavukları öncen blanc ederseniz tavukların pişmesi hızlanacak ve daha güzel olacaktır. Blanc işlemi kaynamış suya ürünleri atıp soğuk suya almak. Tavukları blanc ettikten sonra suyunu süzdürün.
• Tavukları önceden sarımsak zeytinyağı ve biberiye gibi taze baharatlarla marine ederek kullanırsanız daha da lezzetli olacaktır.
• Hazırladığınız sosu tavuğun her yerine özellikle deri altlarına gerecek şekilde sürmeniz lezzeti arttıracaktır.
• Dilerseniz sebze ekleyebilirsiniz. Ancak patates ve tavuklar geç pişip sebzeler erken pişeceği için sebzeleri daha sonra eklemenizde fayda var.
2. Nohut Salatası
Malzemeler
• 1.5 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 domates
• 1 yeşil dolmalık biber
• 1 kırmızı dolmalık biber
• 1 jalapeno turşusu
Sosu için
• 1 limonun suyu
• 2 yemek kaşığı tahin
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/4 çay kaşığı kimyon
• 1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için
• Taze kekik
Nasıl Yapılır
1. Sebzeleri doğrayarak derin bir salata kasesine alın. Jalapeno turşusu ve nohutları ilave edip harmanlayın. Sosu için; limon suyu, tahin, zeytinyağı, kimyon ve tuzu karıştırın. Sosu salatanın üzerine gezdirin ve taze kekik yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.
3. Kemik Suyu Çorbası
Evde kemik suyu çorbası yapmak oldukça kolaydır. Doğal vitamin deposu olan bu çorba özellikle çocuklarınızın büyümesinde ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Faydasını saymakla bitmeyecek olan kemik çorbası sayesinde hem kemikleriniz güçlenir hem vitamin alırsınız hem de yapımı kolaydır. Peki kemik suyu çorbası nasıl yapılır? Kemik suyu çorbası tarifini öğrendikten sonra lokantalardaki et suyu çorbasının tadını aratmayan bu kemik suyu çorbasını sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz.
İçinizi ısıtacak nefis çorba tarifleri mi arıyorsunuz? Püf noktalarıyla ev yapımı kelle paça çorbası veya işkembe çorbası tarifine mutlaka göz atın.
Arta kalan çorbayı doğru bir şekilde muhafaza etmek için, 'Kemik suyu nasıl saklanır?' yazımıza göz atın.
Malzemeler
• 4 - 5 adet biraz etli dana ya da tercihinize bağlı olarak kuzu kemik
• 8 su bardağı içme suyu
Terbiyesi için:
• 1 adet yumurta
• 1 adet limon
• 1 buçuk yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı yoğurt
Sosu için:
• Tereyağı
• Nane
Nasıl Yapılır
1. Öncelikle biraz etli olan kemikleri güzelce yıkadıktan sonra düdüklü tencereye yerleştiriniz.
2. Kemikleri normal bir tencerede de kaynatabilirsiniz ama bu kaynama süresinin uzamasına sebep olabilir. Ardından üzerine isterseniz göz kararı ya da 8 su bardağı su ekleyiniz.
3. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra kapağın üzerinde bulunan düdüğü havaya kaldırıp kaynamasını bekleyiniz. Düdüklü tencere kaynadıktan sonra havaya kaldırdığınız düdüğü indirin.
4. Bu şekilde altı kısık ve orta ateşte 40-45 dakika aralığında pişirmeye bırakınız. Kemikler pişme aşamasındayken bir tarafta derin bir kasenin içerisine yumurtayı, 2 yemek kaşığı yoğurdu, limon suyunu ve 1 buçuk yemek kaşığı unu ekleyerek güzelce çırpınız.
5. Pütürlü hal gittikten sonra pişen kemik suyundan 1 yada 2 kaşık ilave ederek iyice ılıştırın.
6. Kemikleri tencereden aldıktan sonra kemik suyunu normal tencereye geçirerek, hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş tencereye boşaltıp hızla karıştırınız.
7. Bu süreçte topak topak olmaması için el çırpıcısı da kullanabilirsiniz. Orta ateşte ara ara karıştırarak 15 dakika daha pişiriniz.
8. Daha sonrasında çorbanın tuzu ile kemiklerin üzerinde olan etlerden ilave ediniz. En son olarak servis ederken üzerine biraz tereyağında kızarttığınız naneli sostan ekleyebilirsiniz.
Püf Noktası
• Çorbayı yaparken dilerseniz kaynama esnasında yarım çay bardağı tel ya da arpa şehriye ekleyebilirsiniz. Bu şekilde çorbanız daha tok bir kıvam kazanabilir.
• Terbiye aşamasında topak topak olmaması önemlidir. Bütün terbiye malzemelerinin iyice ılışılması yani çözülmesi için pişirdiğiniz kemik suyundan biraz ilave etmeniz istediğiniz kıvamı elde etmenize yardımcı olur.
• Terbiyeyi hazırladıktan sonra kemik suyuna direkt ilave etmeyip, yavaş yavaş ilave etmeniz daha iyi olacaktır. Bu şekilde terbiye kemik suyuna kolayca karışır ve hiçbir topaklanma meydana gelmez.
• Eğer kemik suyu fazla geldiyse, artan kemik suyunu marketlerden elde edebileceğiniz kemik suyu poşetlerine ya da buz kalıplarına koyarak derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Bu özel iftar menüsü ile Ramazan ayının altıncı gününü hem sağlıklı hem de lezzetli bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Her bir tarifin püf noktaları, lezzeti artırmanın yanı sıra sağlıklı beslenme prensiplerine de uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Afiyet olsun!