Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, Adana'da, adana kebap ve şalgam kadar yaygın olsa da Adana dışında pek bilinmeyen bir yiyecektir.
Gaziantep’te tescilli bir lezzet olsa da her yörenin kendine özgü bir mumbar dolması bulunuyor. Tokat yöresine ait mumbar dolması ise damaklarda farklı bir lezzet bırakıyor. Bu iki lezzeti de tadanların kimi Adana Şırdanı’na kimi Tokat Mumbarı’na oy veriyor. İşte hem Adana Şırdan hem de Tokat usulü Mumbarın malzemeleri ve yapılışı..
Adana Yöresel Mutfağında Şırdan Dikkat Çekiyor
Adana Şırdan, koyunların midesinin dört bölümünden biri olan şırdanın pirinç, iç yağı, karabiber, kimyon, tuz ve biber salçası ile yapılan iç malzemesi ile doldurulup haşlanarak pişirilmesi ile yapılan bir yemektir. Bununla birlikte koyun şırdanı ve şırdanın iç yağının kullanılması, özel bir teknikle doldurulması ve dikilmesi, pişirilirken kaya tuzu kullanılması, servisinde kimyon, acı pul biber ve yanında acı süs biber turşusu ile servis edilmesi ürüne ayırt edici bir özellik katar.
Tokat’ın Mumbar Yemeğini Seven Çoktur
Tokat’ta ise birçok ilde de bilinen Mumbar Dolması yörenin meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Tokat Mumbar Dolması; Bulgurlar yıkandıktan sonra sıcak suyla ıslatılır. Ciğer ve soğan ince kıyılır. İçerisine bulgur, salça, reyhan, baharatlar ve tuz eklenerek dolma içi hazırlanır. Bir su bardağı su ile için kıvamı yumuşatılır ve mumbara gevşekçe doldurulur. Mumbarın içinin dökülmemesi için iki ucu da iple bağlanır ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Mumbar pişince suyun içerisinden alınır ve küçük küçük dilimlenir arzu edilirse sarımsak da dökülerek sıcak olarak servis ediliyor. Mumbar arzu edilirse haşlandıktan sonra tereyağında kızartılarak da servis edilebilir.