Sağlık Bakanlığı, Tokat dahil 81 ilde eş zamanlı olarak başlattığı uygulamayla vatandaşların boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümlerini gerçekleştirecek. Tokat’ın yoğun meydanları ve kamuya açık alanlarında kurulacak stantlarda vatandaşlara anlık sağlık değerlendirmesi sunulacak.
Tokat’ta Sağlık Bakanlığı’ndan Kapsamlı Sağlık Taraması: VKİ Ölçümleri Başlıyor
Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde eş zamanlı başlattığı toplum sağlığı odaklı yeni uygulama kapsamında Tokat’ta da vatandaşlara ücretsiz boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) ölçümleri yapacak. Amaç, fazla kilo kaynaklı sağlık sorunlarını erken tespit etmek ve bireyleri sağlıklı yaşama yönlendirmek.
10 Milyon Kişiye Ulaşılması Hedefleniyor
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun duyurduğu uygulama kapsamında, Tokat’taki meydanlar, parklar, kamusal alanlar ve etkinlik noktalarında sağlık personelleri görev alacak. Hedef, 10 Mayıs – 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında 10 milyon vatandaşa ulaşarak, kilo fazlalığı ve obeziteye karşı farkındalık oluşturmak.
Fazla Kilolular Danışmanlığa Yönlendirilecek
Yapılan ölçümlerde VKİ değeri yüksek çıkan bireyler, Tokat’taki Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirilecek. Burada diyetisyenler tarafından kişiye özel beslenme danışmanlığı ve takip programları uygulanacak. Sağlık Bakanlığı, bu uygulamayla hastalıkları oluşmadan önlemeyi amaçlıyor.
Tokat’ta Sivil Toplum ve Kurumlar İş Birliğiyle Yürütülüyor
Süreç, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere, Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ilerliyor. Bakan Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabındaki açıklamasında, vatandaşların sağlığı için 10 milyon kişiye ulaşma hedefiyle yeni bir uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti.
81 ilde eş zamanlı başlatılan program ile sağlık personelinin, vatandaşların yoğun olduğu meydanlarda, kamusal alanlarda ve etkinlik noktalarında boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümleri gerçekleştireceğini bildiren Memişoğlu, fazla kilolu kişilerin tespit edilerek Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine yönlendirileceğini, bu sayede kişilere diyetisyenlerce beslenme danışmanlığı ve takip hizmeti sunulacağını vurguladı.
Bakan Memişoğlu, şunları kaydetti:
"Süreç, İl Sağlık Müdürlüklerimiz, ilgili kamu kurumlarımız ile Kızılay, Yeşilay ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içinde yürütülecek. Hedefimiz, 10 Mayıs-10 Temmuz 2025 arasında 10 milyon vatandaşımıza ulaşmak. Fazla kilonun zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak. Gerek sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik eğitim programlarımız gerek sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik edecek saha uygulamalarımızla 'hastalanmadan sağlığını koruyan bir toplum' hedefi için çalışmaya devam edeceğiz."
Sadece Tespit Değil, Bilinçlendirme de Var
Tokat’ta kurulacak ölçüm stantlarında yalnızca fiziksel veriler alınmayacak, aynı zamanda vatandaşlara dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda da bilgilendirme yapılacak. Bu uygulamayla Tokat halkının sağlık bilincinin artırılması hedefleniyor.