Ordu'da AB destekli Arıcılık Araştırma Enstitüsü'nde kurulan tesiste son 7 yılda 40 binden fazla bal analizi yapıldı. Balda tağşişi önleyen laboratuvar, ihracatın da güvencesi oldu.

Bal (7)AB Destekli Proje ile Güvenilir Bal Üretimi
Ordu'da Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bal analiz laboratuvarı, son 7 yılda 40 bini aşkın analiz gerçekleştirerek sektörün güvenilirliğini pekiştirdi.

Yaklaşık 10 milyon avro bütçeye sahip “Arım Balım Peteğim Projesi” kapsamında kurulan 4.700 metrekarelik alandaki tesis, hem bal paketleme hem de detaylı analiz hizmeti sunuyor. Türkiye’nin tek bal araştırma enstitüsü olma özelliği taşıyan bu merkez, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği ile AB mevzuatına uyumlu şekilde faaliyet gösteriyor.

Korkulan Oldu! Sivas ve Tokat'tan Sonra Kayseri'de de Görüldü Korkulan Oldu! Sivas ve Tokat'tan Sonra Kayseri'de de Görüldü

Bal (2)Parametreler Bilimsel Yöntemlerle İnceleniyor
Enstitü Müdürü Şeref Cınbırtoğlu’nun verdiği bilgilere göre laboratuvarda bal, polen, arı sütü ve propolis gibi ürünlerin analizleri yapılıyor. Özellikle balda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla;

Prolin

Diastaz

Elektriksel iletkenlik

Şeker oranı

Hidroksimetil Furfural (HMF)

Nem miktarı

gibi birçok parametre titizlikle ölçülüyor. Uygunluk sağlayan ürünler, paketleme birimine gönderilerek yurt içi ve yurt dışı satışa sunuluyor.

Bal (4)Yılda 5 Bin Üzerinde Analiz Gerçekleştiriliyor
Laboratuvarda her yıl ortalama 600-700 numune işleniyor. Her numunenin ise 10-15 parametresi inceleniyor. Cınbırtoğlu, “2025 yılı sonuna kadar toplam 50 bin analiz hedefliyoruz” dedi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen bal örnekleri burada analiz edilerek katma değerli hale getiriliyor.

Enstitüye gelen bazı numunelerde üretimden kaynaklı küçük sorunlar tespit edilebiliyor. Bu durum üreticilere bildirilerek daha kaliteli üretim yapmaları teşvik ediliyor.Bal (5)Analizden Geçen Bal İhracata Hazır Hale Geliyor
Bal üreticisi ve ihracatçısı Adem Birdal da enstitüde yapılan analizlerden memnun olduklarını dile getirdi. Birdal, “Ticaret Bakanlığı’na bağlı denetmenlerin gözetiminde analizler gerçekleştiriliyor. Uygunluk alan ballar mühürlenerek ihracata hazır hale geliyor. Bu akredite laboratuvar, üreticiye büyük avantaj sağlıyor,” ifadelerini kullandı.

Bal (6)Tüketici Sofrasında Güvenli Bal
Tesiste yapılan analizlerin AB ülkeleri tarafından da denetlendiğini belirten yetkililer, zaman zaman yurt dışındaki laboratuvarlarla karşılıklı değer ölçümleri yapıldığını vurguluyor. Böylece, analiz sonuçlarının uluslararası geçerliliği sağlanıyor.

Tüketicilerin güvenli ve kaliteli bala ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdüren Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Türkiye'deki arıcılığın gelişmesi ve ihracat kapasitesinin artmasına da katkı sunuyor.

Kaynak: AA