Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ile Azerbaycan’ın resmi medya konseyi olan Matbuat Şurası (MŞ) işbirliğiyle, “Azerbaycan Matbuatının 150’nci Yılı” dolayısıyla organize edilen Türkiye - Azerbaycan 2’nci Medya Buluşması, 27-31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Azerbaycan'da gerçekleştirildi. KGK, ilk medya buluşmasını yine Matbuat Şurası iş birliğiyle 13-16 Ekim 2019 tarihlerinde Bakü’de düzenlemişti.
KGK üyesi 50’ye yakın yerel, yaygın ve yabancı gazetecinin yanı sıra, duayen gazeteci Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, Tokat Haber Gazetesi ve Kgk Tokat İl Temsilecisi Kemal Özdilek'inde katıldığı medya buluşması; Gence, Şuşa, Hocalı ve Bakü şehirlerini kapsadı. Program, Azerbaycan'ın Gence Havalimanı'na yapılan inişle başladı. İlk gün, Azerbaycanlı gazetecilerin de katılımıyla Gence şehir turu düzenlendi.
Şuşa’da Duygu Seli
Karabağ’ın incisi ve tarihi Türk şehri olan Şuşa’da, yeni yerleşime açılan konut bölgesi ziyaret edildi. Heyet, burada yerli halk ve çocuklarla bir araya gelerek çeşitli röportajlar gerçekleştirdi. Ermeni kuşatması sırasında zaferin sembolü hâline gelen Cıdır Düzü’nü de ziyaret eden gazeteciler, Azerbaycan askerlerinin insanüstü çabalarla tırmandıkları uçurumu ve tarihi Şuşa surlarını görme fırsatı buldu. Ermeni saldırılarında yıkıma uğrayan cami ve mescitlerin restorasyonlarını da yerinde incelediler. Şuşa ile birlikte Karabağ genelindeki imar ve iskan çalışmalarında Türkiye’nin desteğiyle gelinen nokta yerinde gözlemlendi. Bakü’ye dönüş yolunda, en büyük katliamların yaşandığı Hocalı da ziyaret edilerek Ermeni milislerin gerçekleştirdiği mezalimin izleri yerinde görüldü, tanıklardan bilgi alındı.
"Askeri uzmanlar Şuşa'nın kurtarılmasını, modern askeri bilimin ilkelerini altüst eden bir operasyon olarak niteliyor. Zira Şuşa aşağıdan yukarıya doğru kurtarılmıştır ve bu, çağdaş askeri bilimin tüm prensipleriyle uyuşmayan bir olaydır. Şimdi ise dünyanın dört bir yanındaki askeri merkezler, ağır toplar kullanılmadan, göğüs göğüse çarpışarak şehri kurtarmak için 400 kişilik bir kuvvetin taktiklerini inceliyor. Bu savaş yurtdışında askeri ders kitaplarına bile girmiştir. İkinci Karabağ Savaşı, bugün dünyanın önde gelen ülkelerinin askeri okullarında inceleniyor.
Karabağ'ın 30 yıla yakın işgal altında kalması sadece Azerbaycan açısından değil, Türk Dünyası açısından da ulusal bir travmaydı. Dolayısıyla Karabağ’ın özgürleşmesi hem Azerbaycan hem de Türk Dünyası için anlamı büyüktü. Karabağ Zaferi, sadece Azerbaycan'ın değil, tüm Türk Dünyası’nın zaferi oldu. Azerbaycan, işgalden kurtardığı topraklarını Azerbaycan'a ait olduğunu bütün dünyaya da göstermiş oldu"
Medya Forumunda “Yapay Zekâ” Gündemi
Bakü’de ilk gün, Uluslararası İlişkiler Analiz Merkezi’nde “Yapay Zekâ” konulu bir Medya Forumu düzenlendi. Forum, Matbuat Şurası Başkanı Reşat Macit ile KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim’in açılış konuşmalarıyla başladı. Ardından, KGK Dış Medya Meclisi Başkanı ve Azerbaycan Temsilcisi olan Azerbaycan Parlamento Jurnalistleri Birliği Başkanı Elşad Eyvazlı’nın moderatörlüğünde devam etti. Forumda ilk olarak, SODİMER ve KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, “Yapay Zekâ Gazeteciliği” konusunda bir sunum yaptı. Türkiye Yapay Zekâ Politikaları Derneği Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Yapay zekâ ile dünyayı nasıl bir gelecek bekliyor?” sorusuna yanıt verirken, NTV Bölge Temsilcisi Merih Ak ise “Gazeteciliğin Geleceği, Yapay Zekâ ve Sosyal Medya” konularında değerlendirmelerde bulundu. Forum, soru-cevap bölümüyle sona erdi. Genel Başkan Dim, forumun içeriğinin eğitim amacıyla yazılı ve dijital ortamlarda paylaşılacağını açıkladı.
Hacıyev’le İstişare Toplantısı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dış Politika Başdanışmanı Hikmet Hacıyev, medya buluşması kapsamında Bakü’de gazetecilerle bir araya geldi. Görüşmede, Azerbaycan-Ermenistan barış süreci, bölgesel iş birliği ve Türkiye ile ilişkiler üzerine açıklamalarda bulundu. Hacıyev, 17 maddelik bir barış anlaşmasının hazırlandığını ve Ermenistan’ın bu metne sıcak baktığını belirtti. Ancak Ermenistan Anayasası’ndaki Karabağ maddesinin değiştirilmesinin barışın sağlanması için zorunlu olduğunu vurguladı. Barışın sağlanmasıyla Güney Kafkasya’da ekonomik iş birliklerinin önü açılacak, Zengezur Koridoru ise Türk dünyasını birleştiren stratejik bir hat hâline gelecek. Türkiye’nin bu süreçteki rolünü “kardeşlik ilişkisi” olarak tanımlayan Hacıyev, Azerbaycan’ın Türkiye’ye yaptığı yatırımların 20 milyar doları aştığını aktardı. Ayrıca Azerbaycan’ın İsrail ile ilişkilerinin yanlış yansıtıldığını, bu ilişkilerin stratejik ve ekonomik boyutta yürütüldüğünü, ancak her zaman Filistin halkının yanında yer aldıklarını belirtti. Suriye ve bölgesel istikrar konusunda Türkiye ile tam bir uyum içinde olduklarını vurgulayan Hacıyev, barışı tüm Ermeni halkıyla birlikte inşa etmek istediklerini söyledi. Görüşme sonunda KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ve Yavuz Donat, Hacıyev’e teşekkür plaketi takdim etti.
Milli Meclis Ziyareti
KGK heyeti, Azerbaycan Milli Meclisi’ni de ziyaret ederek meclisin genel sekreteri ve yetkililerden yasama faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Meclis genel kurul salonunda hatıra fotoğrafları çektiren gazeteciler, Haydar Aliyev Kitaplığı ve anı holünü de gezdi.
Büyükelçilikte Resepsiyon
Gazeteciler, Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde onurlarına verilen resepsiyonda Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Prof. Dr. Birol Akgün ile bir araya geldi. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Büyükelçi Akgün’e konseyin çalışmaları ve etkinlik hakkında bilgi verirken, kabulü için teşekkürlerini iletti. Büyükelçi Akgün, KGK heyetini Bakü’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türk Şehitliği ve Şehir Turu
KGK heyeti, Azerbaycan’da şehit düşen Türk askerlerinin anısına Bakü’de inşa edilen Türk Şehitler Anıtı ile mozolelerini ziyaret ederek dua etti. Ardından Zafer Parkı, İçerişehir ve Haydar Aliyev Merkezi gibi tarihi ve turistik mekânlardan oluşan Bakü şehir turu ile medya buluşması tamamlandı.
Dim: “Kardeşlik Perçinlendi”
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, kardeş ülke Azerbaycan Matbuatının 150. yılı dolayısıyla düzenlenen Türkiye-Azerbaycan 2’nci Medya Buluşması'nı değerlendirdi. Dim, “Azerbaycan’da ilk medya buluşmasını yine Matbuat Şurası iş birliğiyle 13-16 Ekim 2019 tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirmiştik. Altı yıl sonra ikincisini de başarıyla tamamlamanın onurunu yaşıyoruz. Türkiye medyası olarak Azerbaycan’la ‘İki Devlet, Bir Millet, Bir Medya’ felsefesi doğrultusunda etle tırnak gibiyiz. Bu anlamlı buluşmaya katılan, başta duayenimiz Yavuz Donat olmak üzere katkıda bulunan tüm KGK üyelerine teşekkür ederim. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Hikmet Hacıyev başta olmak üzere, Matbuat Şurası Başkanı Reşat Macit’e, KGK Dış Medya Meclis Başkanı ve Azerbaycan Temsilcimiz olan Elşad Eyvazlı’ya ve emeği geçen herkese minnettarım. Bu buluşma gösterdi ki, aramıza hiçbir güç odağı nifak sokamaz. Bu tür etkinlikler daha sık yapılmalı ve kardeşliğimiz sık sık perçinlenmelidir. KGK olarak bu konuda her zaman inisiyatif almaya hazırız. İki kardeş ülke ve medyamız adına bu buluşmanın hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni ediyorum.” dedi.