Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi" kapsamında Türkiye’nin 81 iline özel bitki rehberi hazırlanıyor. Çalışma, öncelikli olarak belediyelere sunulacak ve şehirlerde yeşil alan tasarımlarında kullanılacak.
Yerel Bitkiler İklim ve Ekolojiye Göre Kayıt Altına Alınıyor
Proje kapsamında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla, illerin iklimsel ve ekolojik özelliklerine uygun bitki türleri belirlenerek kayıt altına alınıyor. Böylece her bölgenin doğal bitki örtüsüne en uygun peyzaj planlamaları hayata geçirilecek.
Bakan Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirilmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız" dedi.
İlk Adım İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da
Çalışmalar, ilk etapta İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başlatıldı. 2025 yılı içinde diğer beş coğrafi bölgenin de bitki rehberlerinin tamamlanması hedefleniyor. Türkiye'nin zengin florası dikkate alındığında, toplamda 12 binden fazla bitki taksonunun ve 3 binden fazla endemik bitkinin şehir peyzajında daha verimli kullanılması amaçlanıyor.
Kurakçıl ve Az Su Tüketen Bitkilere Öncelik Verilecek
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, bu çalışmanın iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadelede kritik bir rol oynayacağını vurgulayarak, "Şehirlerde yapılan peyzaj uygulamalarının sürdürülebilirliğini sağlamak için iklime uyumlu, kurakçıl ve az su tüketen bitkiler kullanılmasını arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
Bu çalışma sayesinde belediyeler, kendi bölgelerine en uygun bitki türlerini belirleyerek şehirlerde daha uzun ömürlü ve ekolojik dengeyi koruyan yeşil alanlar oluşturabilecek.