Ancak, bu süreçte hızlı harekete geçememe, görev ve sorumlulukların net olarak belirlenememesi, güçlü iş birliklerinin oluşturulamaması gibi yönetimsel zorlukların yaşandığına dikkat çekti. Işık, Kahramanmaraş depremlerinin ardından sadece riskli yapıların değil, aynı zamanda üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerde iş yapış şekillerinin ve zihniyetin dönüşmesi gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda, gerekli politika ve eylem planlarının oluşturulmasını desteklediklerini ve tüm paydaşları bu konuda sorumluluk almaya davet ettiklerini ifade etti.

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 1988 yılından bu yana çalışan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 17 Ağustos 1999’da yaşanan deprem felaketinin 25. yıl dönümünde bir kez daha bu acı gerçeği hatırlattı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası yürütülen çalışmalara değinen Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, her ne kadar yılda en az bir kez kendini hatırlatsa da birçok kamu kurumu ve STK için deprem konusu asla unutulmamış veya önemini yitirmemiştir. Belki de sorun, unutmaktan ya da göz ardı etmekten ziyade; hızlı harekete geçememe, görev ve sorumlulukları net olarak belirleyememe, güçlü iş birlikleri oluşturamama gibi daha çok yönetsel tarafta yaşanmaktadır. 25 yılda birçok adım atıldı ancak hepimiz biliyoruz ki bunlar hâlen yeterli düzeye ulaşmamıştır.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) kurulduğu 1988 yılından bu yana ülkemizin depreme dirençli yapılaşması için elinden gelen desteği verdiğine dikkat çeken Yavuz Işık, “1995 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile isminde “Türkiye” ibaresini kullanma onuru verilen Birliğimiz, sadece hazır beton sektörüne değil; ülkemize hizmet etme misyonuna sahiptir.” dedi.

2001 ve 2008 yıllarında birçok değerli akademisyenin katkısıyla “Betonda Kalite Deklarasyonları”nı, 2023 yılında ise 45 değerli akademisyenin katkısıyla “Hazır Beton ve Depreme Dirençli Yapılar İçin Akademik Değerlendirme”yi yayımladıklarını vurgulayan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Özellikle doğru beton uygulamalarını öne çıkararak inşaatlarda yapılan hataların altını çizen bu raporlar bir nevi uyarı niteliği taşımaktadır. Geçen bu süre içinde hazır betonun kalitesinde çok büyük ilerlemeler katedilmiştir. Hazır beton günümüzde en çok ve sıkı şekilde denetlenen son derece güvenilir bir yapı malzemesidir.” diye konuştu.

THBB’nin üzerine düşen görevi her zaman yerine getirdiğine dikkat çeken THBB Başkanı Yavuz Işık, yaptıkları çalışmaları şöyle açıkladı: “Hazır betonun standartlara uygun bir şekilde kaliteli üretilmesinin tek başına yeterli olmayacağını; özellikle uygulamanın da doğru yapılması gerektiğini bildiğimiz için Malatya, Tekirdağ, Antalya, Samsun, Edirne, İstanbul, Gaziantep, Van, Kahramanmaraş başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında değerli akademisyenlerin katkısıyla “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Seminerleri” düzenledik. Bu sayede, binlerce mühendis, mimar ve inşaat sektörü çalışanına ulaşabildik.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüyle yaptığımız protokol çerçevesinde Gezici Deprem Simülasyon Eğitim Tırı ile 30 ilde eğitim verdik.

Beton ve beton bileşenleri için gerekli test ve analizlerin en iyi şekilde yapılması için sadece ülkemize değil, yurt dışına da hizmet veren Yapı Malzemeleri Laboratuvarını kurduk. Bu laboratuvarda ülkemizin birçok mega projesine hizmet verdik ve vermeye devam ediyoruz.

Hadım Yasası Çıkacak Mı? Hadım Cezası Nedir? Hadım Yasası Çıkacak Mı? Hadım Cezası Nedir?

Riskli yapıların hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesi için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı İstanbul Kalkınma Ajansının desteğiyle bölgesinde önemli bir AR-GE laboratuvarı hâline gelen THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarını 2019 yılında Deprem Performans Testlerini en üst seviyede yapabilecek konuma getirdik.

Her yıl onlarca sektör çalışanına “Depreme Dayanıklı Yapılarda Beton ve Betonarme Deneyleri” eğitimi vermeye devam etmekteyiz.

25 yılda üyelerimiz başta olmak üzere sektörümüze kalite konusunda öncülük yapmaya devam ettik. Üyelik koşulu olarak Kalite Güvence Sistemi (KGS) Uygunluk Belgesi alınmasını zorunluluk kıldık. Tüm tesislerine bu belgeyi alamayan firmaları üyeliğe kabul etmeyip, mevcut belgesi iptal olan firmaları üyeliğimizden çıkardık.”

Beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere THBB Kalite Güvence Sistemi’ne davet ediyoruz

36 yıldır ülkemizin sağlam yapılar üzerinde gelişmesini ve büyümesini sağlamak için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizen THBB Başkanı Yavuz Işık, “1995 yılında ülkemizde hazır beton üretimine yönelik herhangi bir denetim mekanizması yokken THBB üyeliğinin birinci şartı KGS Belgesi almaktı. Başka bir sektörde benzeri olmayan bu uygulama ile THBB, üyelerinin standartlara uygun üretim yapmasına liderlik ederken bir yandan da tüm sektörün bu yöne evrilmesini sağlamıştır. Daha sonra yürürlüğe giren G İşareti Yönetmeliği ile bu süreç tüm sektöre yayılmıştır. THBB olarak bütün hazır beton üreticilerini standartlara uygun üretim yapmak üzere KGS Sistemi’ne davet ediyoruz.” dedi.

Tüm paydaşları göreve çağırıyoruz

THBB olarak; Erzincan’ı, Gölcük’ü, Van’ı, Elazığ’ı, İzmir’i, Kahramanmaraş’ı, Hatay’ı hiç unutmadık ama daha da önemlisi topraklarının ve nüfusunun yaklaşık %70’inin deprem riski taşıdığı ülkemizde öngörülemeyen bir tarihte ve bir yerde yeniden depremler olabileceğinin de farkındayız. Bu nedenle Birlik olarak sorumluluk taşıyan tüm kurumlarla iş birliği yaparak daha etkili işler yapmamız gerektiğinin bilincindeyiz.”

THBB olarak olarak uzun yıllardır riskli yapı stokunun dönüştürülmesini sürekli gündeme getirdiklerini belirten THBB Başkanı Yavuz Işık, “Kahramanmaraş Depremleri sonrasında sadece riskli yapıların değil, üretimden tasarıma, uygulamadan denetime kadar tüm süreçlerdeki iş yapış şeklinin ve zihniyetin dönüşmesi gerektiğini gördük. Bu konuda gerekli politikaların ve eylem planlarının oluşturulmasını destekliyor ve tüm paydaşları göreve çağırıyoruz.” dedi.

Muhabir: Burhan Arar/Bülten