Baharın Müjdecisi Marteniçka Geleneği: Kırmızı ve Beyazın Büyüsü Baharın Müjdecisi Marteniçka Geleneği: Kırmızı ve Beyazın Büyüsü

11 Ayın sultanı Ramazan ayı geldiğinde oruç tutmak ile ilgili akıllara ilk olarak orucu bozan şeyler gelir. Orucu bozan şeylerle ilgili sık sorulan bazı sorular da bulunuyor. Örneğin Diş fırçalamak orucu bozar mı?, Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı? veya Kulak damlası orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu soruların yanıtlarını merak edenleri ise web sayfalarında Görüntülü Fetvalar bölümünden bilgilendiriyor. İşte merak edilen soruların cevapları: 

Diş (2)Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Cevap:
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

Ekran Görüntüsü 2025 03 05 171545Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı?

Cevap:
İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz. Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Ekran Görüntüsü 2025 03 05 171418Kulak damlası orucu bozar mı?

Cevap:
Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz. Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 367, 376).

Muhabir: Mihriban Koçaker