Türkiye'de emekli maaşlarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Ülke genelinde yaklaşık 2 milyon emeklinin kök maaşı 10 bin 700 liranın altında bulunurken, 3 milyon 718 bin emeklinin maaşı ise 12 bin 500 liraya tamamlanıyor. 3 Ocak 2025'te açıklanacak enflasyon oranıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam ve en düşük emekli maaşı artışı belirlenecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti'nin ekonomi kurmaylarının yapacağı çalışma neticesinde, en düşük emekli aylığında yapılacak artış alternatifli olarak masaya yatırılacak. Yapılacak artışın bütçeye maliyeti ve kaç emekliyi kapsayacağı gibi başlıklarda bir etki analizi çıkarılacak.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, son altı aylık enflasyon oranı referans alınarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda emeklilere yüzde 15,5-16,5 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Ancak, kök maaşı 10 bin 700 lira ve altında olanlar için ayrı bir düzenleme yapılmazsa, bu zamma rağmen yine 12 bin 500 lira almaya devam edecekler.
AK Parti kaynakları, en düşük emekli aylığının artırılacağını belirtiyor. Şu anda 3 milyon 718 bin emeklinin maaşı, 12 bin 500 liraya tamamlanırken, bu kişilerin 2 milyon 50 bininin maaşı 10 bin 700 lira ve altında. Öncelikle asgari ücret artışı göz önünde bulundurulacak ve ardından 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon oranıyla birlikte emeklilere yapılacak zamlar netleşecek.
AK Parti kulislerinde en düşük emekli aylığının 13 bin 500 liranın altına düşmemesi yönündeki öneri öne çıkıyor. Ayrıca, artıştan etkilenecek emekli sayısına göre bu rakamın 14 bin 500'e kadar çıkabileceği belirtiliyor. Kulislerde, maaşları 12 bin 500 liraya tamamlananların maaş artışının kök maaş üzerinden değil, doğrudan 12 bin 500 lira üzerinden yapılmasına yönelik öneri de tartışılıyor. Bu durumda, şu anda 3 milyon 718 bin emeklinin aylığı, altı aylık enflasyon oranında artışla birlikte 14 bin 500 liraya kadar yükselebilir.
Karar verildikten sonra, AK Parti tarafından TBMM Başkanlığına bu konuda bir kanun teklifi verilecek. Meclis çalışmalarına aralık ayı sonundan itibaren ara verilmesi öngörülse de, emekli aylıklarıyla ilgili teklifin en geç ocak ayının üçüncü haftasında kanunlaştırılması planlanıyor. Ocak maaşlarına yetişmemesi durumunda ise, aylıklarda oluşacak fark emeklilerin hesaplarına daha sonra yatırılacak.
Emekliler için umut veren bu gelişmeler, sosyal güvenlik sisteminin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tüm gözler şimdi 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.