Son dönemde Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeler, emekli maaşları üzerinde önemli bir etki yaratmaya devam ediyor. Temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında toplam enflasyon yüzde 14.57 olarak hesaplandı. Ancak kök maaşı 12 bin 500 TL'nin altında olan emekliler, bu enflasyon artışından doğrudan etkilenmeyecek. Emeklilerin zam oranları üzerinde etkili olabilecek bir diğer faktör ise refah payı.
Kök maaşı 15 bin 400 TL olan bir emeklinin maaşı, refah payı eklenmeden 5 aylık enflasyon farkı ile 17 bin 645 TL’ye yükselebilecek. Bununla birlikte, kök maaşı 11 bin TL olan bir emeklinin yeni yıldaki maaşı 12 bin 604 TL olarak güncellenecek. Kök maaşı 10 bin 200 TL olan bir emekli içinse, kasım ayı enflasyon verisiyle birlikte maaşı 11 bin 687 TL olacak. Ancak bu rakam, taban aylık olan 12 bin 500 TL’nin altında kaldığı için, güncelleme bu emeklinin cebine olumlu bir yansıma yapmayacak.
SGK uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi'ndeki yazısında kök maaşlardaki olası zam tehlikesine dikkat çekerek, yeni emekli maaş zammını hesapladı. Orta Vadeli Programda 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 41.5 olarak güncellendiğini belirten Karakaş, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin de yüzde 44 olduğunu ifade etti. Ekim ve kasım ayı enflasyonlarının tahminlerin üzerinde gelmesi nedeniyle yıllık enflasyonun yüzde 45’in altında kalmayacağı öngörülüyor.
Buna göre, ocak ayında refah payı hariç SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yaklaşık yüzde 16.5 civarında bir güncelleme yapılması bekleniyor. Oda ve Banka Sandıkları'nın emekli zamları da SGK mevzuatı gereğince SSK’lıların zammına endeksli olacağından benzer oranda zam alacaklardır.
Örneğin, ocak ayında maaşı 13 bin 730 TL olan bir Bağ-Kur emeklisinin maaşının 15 bin 995 TL’ye, maaşı 18 bin 110 TL olan bir SSK emeklisinin ise 21 bin 098 TL’ye yükselmesi kuvvetle muhtemel.
Ancak emeklilerin merak ettiği en önemli konu, refah payının verilip verilmeyeceği. Geçen temmuz ayında kök maaşı, yani hazine desteği olmadan gerçek maaşı taban maaş olan 10 bin TL’nin altında olanların emekli aylıkları 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Ekonomi yönetiminin hedefleri tutturmak için sıkı para politikasını uygulamaya devam edeceği göz önünde bulundurulduğunda, yapılacak güncellemelerde hükümetin refah payı veya devlet desteği konusunda cömert davranmayacağı öngörülüyor.
Uzmanlar, kök maaşı düşük olan emeklilerin taban aylıklarının en fazla 15 bin TL seviyesine çekilmesini bekliyor. Kök maaşı düşük olanlara hazine desteğine ilişkin düzenlemenin ise 2025 yılının ocak ayında ortaya çıkması öngörülüyor. Emekliler için belirsizlikler devam ederken, önümüzdeki dönemde atılacak adımlar büyük önem taşıyor.