Yolcu taşıdığı otobüsü gelin arabası oldu Yolcu taşıdığı otobüsü gelin arabası oldu

Dünyanın en gelişmiş ilk 5 gemisi arasında bulunan Fatih Sondaj Gemisi, enerji arayışlarına aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Karadeniz'de gerçekleştirdiği sondaj çalışmaları sonucunda 710 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfeden Fatih, arama faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye, denizlerde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında kullanılmak üzere yaptığı yatırımlar sayesinde yüksek teknolojiye sahip bir enerji filosuna kavuşmuş ve sismik ile sondaj faaliyetlerinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir hale gelmiştir.

Türkiye, Fatih'in yanı sıra Yavuz, Kanuni, Abdülhamit sondaj gemileri ve Barbaros Hayreddin Paşa, MTA Oruç Reis sismik arama gemilerini içeren devasa bir enerji filosuna sahiptir. Fatih Sondaj Gemisi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı bünyesine 2017 yılında katılmış olup, Türkiye'nin sondaj kapasitesini önemli ölçüde artırmıştır. Bu gemi ile ilk sondaj Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusunda gerçekleştirilmiştir.

Fatih, Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin ardından 29 Mayıs 2020'de, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünde, Karadeniz'de ilk milli sondajı yapmak üzere Haydarpaşa Limanı'ndan yola çıkmıştır. Fatih sondaj gemisinin kuleleri, İstanbul Boğazı'ndan geçebilmesi için sökülmüş, gemi 6 Haziran'da kuleleri yeniden monte edilmek üzere Trabzon Limanı'na demir atmıştır. Bu hazırlık sürecinin ardından yola devam eden Fatih, 20 Temmuz'da Zonguldak açıklarındaki Tuna-1 lokasyonunda 3.500-4.000 metre derinlik hedefiyle Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajına başlamıştır. Ağustos 2020'de Tuna-1 kuyusundan 320 milyar metreküp doğal gaz keşfinin ardından Ekim 2020'de 85 milyar metreküp daha keşfedilmiş ve bölgedeki toplam doğal gaz rezervi 405 milyar metreküpe yükselmiştir.

Fatih, arama faaliyetlerine Amasra-1 kuyusunda devam ederken, 4 Haziran 2021'de 135 milyar metreküp doğal gaz rezervi daha keşfetmiştir. Bu keşifle birlikte Türkiye'nin toplam doğal gaz rezervi 540 milyar metreküpe çıkmıştır. Aralık 2022'de ise Sakarya Gaz Sahası'ndaki Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküp yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirilmiş ve Türkiye'nin toplam keşfedilen doğal gaz rezervi 710 milyar metreküpe yükselmiştir. Fatih, hem gaz tespit edilen kuyularda sondaj yapmakta hem de gaz potansiyeli bulunan lokasyonlarda arama faaliyetlerini sürdürmektedir. 29 Eylül'de Filyos-1 kuyusunda başladığı çalışmalarına bakım molası veren Fatih, geçtiğimiz hafta Filyos Limanı'na demir atmıştır. Üç lojistik geminin eşlik ettiği Fatih, bakım çalışmalarını tamamlayarak yeni sondajlar için denize açılacaktır.

Güney Kore'de 2011 yılında inşa edilen ve Türkiye'de millileştirme çalışmaları tamamlanan Fatih, 6. nesil teknolojiye sahiptir ve 12.200 metre derinliğe kadar, çok yüksek basınç altında bile deniz sondajı yapabilme kapasitesine sahiptir. 229 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğinde ve 51.283 groston ağırlığında olan Fatih, açık derin deniz sondajı gerçekleştirebilmektedir.