Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, İsveç’in Kiruna bölgesinde gerçekleştirilen kritik soğuk hava testlerini başarıyla tamamladı.
Türkiye’nin havacılık alanındaki bağımsızlığını pekiştiren GÖKBEY, bir ay boyunca devam eden test sürecinde sivil ve askeri sertifikasyonun en zorlu aşamalarından birine tabi tutuldu. Kutup dairesine yakın bölgede gerçekleşen testlerde, helikopterin iklimlendirme sistemlerinin performansı detaylı bir şekilde incelendi. Ayrıca, itki, döner kanat ve hidrolik sistemleri üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda GÖKBEY’in aşırı soğuk hava koşullarında dahi üstün performans sergilediği görüldü.
Bu başarılı test süreci, GÖKBEY’in sertifikasyon sürecinde önemli bir adım olmanın yanı sıra, Türkiye’nin yerli ve milli havacılık teknolojilerinde geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.
Toplam 60 saatlik uçuş başarıyla tamamlandı
Test süreci boyunca GÖKBEY’in kontrol edilebilirlik ve performans odaklı uçuş testlerinde iniş-kalkış ve uçuş limitlerini belirleyen zorlayıcı manevralar gerçekleştirildi. Testler, hız limitleri ve piste yaklaşım açıları soğuk hava şartları için uygulandı. Havacılık emniyet kriterleri çerçevesinde arıza senaryolarında güvenli uçuş kabiliyeti de başarıyla kanıtlanırken, 176 knots hızında kontrol edilebilirlik testleri icra edildi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) deneyimli yer personeli, pilot, uçuş test mühendisi, tasarım ve proje çalışanlarının emniyet öncelikli çalışmaları ile -30C’ye varan sıcaklıklarda 600’den fazla tekil test noktası, 60 sorti ve toplam 60 saatlik uçuş başarıyla tamamlandı.
GÖKBEY, ihtiyaç duyulan testlerin gerçekleştirilmesi amacıyla İsveç’e gönderilmişti
İlk uçuşunu 6 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştiren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık 2018 tarihinde "GÖKBEY" adını verdiği T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri projesinde zorlu bir süreç daha geride kalmış oldu. T625 GÖKBEY, seri üretimi tamamlanan ilk 3 adet GÖKBEY helikopterinin teslimatlarının ardından devam eden geliştirme süreci kapsamında sivil ile askeri sertifikasyon süreci için ihtiyaç duyulan testlerin gerçekleştirilmesi amacıyla İsveç’e gönderilmişti.