Şehir içi toplu ulaşımlarda 65 yaşını doldurmuş yurttaşların ve sakatlık derecesi yüzde 40’ı geçen engellilerin ücretsiz taşınması için çıkan kanunun ardından taşımacılık işini yürüten firmalar mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

Tokat merkezde toplu taşımacılık işini yürüten özel firma S.S. 3 Nolu Şehiriçi Halk Otobüsleri Kooperatifi, devletin herkese şefkat elini uzattığını ve şefkat eline kendilerinin de ihtiyaçları olduğunu açıkladı. 90 araçla günlük 20 bin yolcu taşıdıklarını söyleyen Kooperatif Başkanı Mahmut Öztürk, yeni yasa ile birlikte 9 kalem ücretsiz taşınacaklar listesinin 11 kaleme çıktığını belirtti ve “20 bin yolcunun yaklaşık 5 bini ücretsiz. 7 bin 500 civarı ise indirimli. Ancak 7 bin 500 yolcumuz tam ücretli. Yeni yasa bizi mağdur ediyor” dedi.

S.S. 3 Nolu Şehiriçi Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Mahmut Öztürk’ün kooperatif adına yaptığı açıklama ise şu şekilde;

“Bizler S. S. 3 Nolu Şehiriçi Halk Otobüsleri Kooperatifi olarak 90 adet araç ve üye sayısı ile Tokat’ta hemşerilerimize hizmet veriyoruz. Tokat’ın nüfusu 134.000 gözükse de günlük ortalama 90 adet araçla 20.000 yolcu taşıyoruz. Taşıdığımız bu yolcuların içerisinde 9 kalemdeki iş sahiplerini ücretsiz, 5 kalemdeki hemşehrilerimizi ise indirimli taşıyorduk. Fakat en son 04 Mart 2014 tarihinde çıkan yönetmenliğe göre 65 yaş üzeri ve % 40 üzeri engelliler de ücretsiz tarifeye girdi. 9 kalem taşıdığımız ücretsiz sayısı 11 kaleme çıkmıştır. Bizlerin yaşlılara ve özürlü kardeşlerimize saygımız sonsuz. Hepimiz yaşlı ve özürlü adaylarıyız.

Şuanda aldığımız raporlara göre taşıdığımız 20.000 yolcunun yaklaşıklı 5.000’i ücretsiz, 7.500 civarı ise indirimli tarifeden seyahat etmektedir. Yani yaklaşık 12.500 vatandaşımızı ücretsiz ve indirimli taşırken 7.500 civarındaki vatandaşlarımızı ise tam ücretli tarifeden taşıyoruz.

Devlet bir özürlünün malulen emekli olabilmesi için % 60 oranını ararken bizlere % 40 oran koyması çok anlamlı gelmiyor. Özürlü vatandaşlarımızın % 10 -20 gibi parça parça rapor alarak % 40 tamamlaması, iş görebilirliliğini yitirmeden her türlü sosyal güvenceye sahip olmasına rağmen ücretsiz seyahat talebi yine çok manidar!

Tokat’ta ekonomik şartlar ağır. Yakıtın litresi 4,70 TL. Araçların amortisman giderleri, şoför, SGK ve vergi giderleri, aracın zorunlu sigortası, araç muayenesi de derken üye arkadaşlarımız Bağ Kurlarını ve banka borçlarını ödeyemez hale gelmiştir.

Şuanda gerek mevsim olarak gerekse okulların açık olması nedeniyle işlerimizin en iyi olduğu zamanda bu hale düştüysek okulların tatil olduğu zaman her halde araçların anahtarını bırakacak hale geliriz.

Ben Kooperatif Başkanı olarak 44 yaşındayım. Ben bu yaştan sonra ne iş yapabilirim? Mesleğim otobüsçülük. Devletin şefkat eli herkesime ulaşıyor ise bizlerin de devletin şefkat eline ihtiyacımız var. Gelişmiş birçok Avrupa ülkelerinde ücretsiz seyahat diye bir şey yok. Bazı ülkelerde mağdur olan yaşlıların ücretlerini devlet karşılıyor. Bedelsiz yapılan bir hizmette kaliteden söz etmek mümkün değil. Ben devletimizden bizlere yardım elini uzatmasını bekliyorum.”

Editör: Haber Merkezi