İlimizde oldukça fazla tüketilen Madımak köylerde ve mahallelerde imece usulü ile ayıklanıyor. Mahallelerde bir araya gelen ev hanımları hem mevsiminde tüketilmesi için hem de kış aylarında tüketilmek üzere dondurucuya koyacakları Madımakları birlikte ayıklıyorlar.
Baharın müjdecisi olarak bilinen Madımak havaların ısınması ile tezgâhlardaki yerini alırken, ev hanımları ise imece usulü ile komşu komşu gezerek madımak ayıklıyor. Bölgenin yöresel yemekleri arasında önemli bir pay sahibi olan Madımak, ayıklanması meşakkatli bir bitki olduğu için komşular arasında her gün birinin evinde toplanılmak sureti ile ayıklanıyor. Sivas ve Tokat yöresinde yetişen bir bitki olan Madımak’ın bu yıl mevsim normalleri altında kalan yağışlardan dolayı az yetiştiği ve bu sebepten dolayı fiyatının yüksek olduğu alınan bilgiler arasında yer aldı. Toplanan madımaklar pastırma ya da sucuk eklenerek çorba halinde veya yoğurtlu olarak sofralardaki yerini alıyor.
MADIMAĞIN ÖZELLİKLERİ
Orta Anadolu halk mutfağında besin olarak kullanımı yaygındır ve çiğ (madımak salatası) olarak yenir ya da pişirilerek (madımak aşı, cacığı, mıhlaması, çorbası, yahnisi, böreği, gözlemesi, bükmesi) yapılır. Önceleri yalnızca köylerde rağbet gören ve ilkbaharda (nisan, mayıs, haziranın ilk yarısı) yemek için toplanan madımaklar köyden şehre yapılan göçlerle şehirlerde de aranır olduğundan büyük şehirlerde pazarlarda da satılır. Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir.
MADIMAK OTUNUN BİLİNEN YARARLARI
İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan özelliği olan ve bitkisel bir antibiyotiktir. Kan şekerini düşürücü özelliği ile şeker hastalarına iyi gelir. Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Madımak’ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor.