Açıklamaya göre, Samast'ın denetimli serbestlik hakkı 19 Şubat 2022 tarihinde doğmuş olmasına rağmen bu haktan yararlandırılmadığı belirtildi. Ancak şartlı tahliyesinin 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Hrant Dink cinayetinin faillerinden Yasin Hayal'in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 14 yıl 22 ay 75 gün hapis cezasına hükümlü olduğu, koşullu salıverilme tarihinin 25 Temmuz 2047 olduğu bildirildi. Diğer hükümlü Erhan Tuncel'in ise toplam 96 yıl hapis cezasına mahkum olduğu ve koşullu salıverilme tarihinin 26 Temmuz 2040 olduğu açıklandı. Her iki hükümlünün cezalarının halen infaz edildiği vurgulandı.

Ogün Samast'ın ise İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının, yaşının küçük olması nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesi uyarınca 18 yıl olan hapis cezasının alt haddinden uzaklaşılarak 21 yıl 6 ay olarak belirlendiği ifade edildi. Failin yasak silah taşımaktan aldığı 1 yıl 4 ay hapis cezasının içtimasıyla toplam cezasının 22 yıl 10 ay olduğu belirtildi.

Açıklamada, Samast'ın cezaevinde işlediği suçlardan dolayı aldığı ek cezalarla birlikte toplam cezasının 24 yıl 46 ay 43 gün olduğu ve tutukluluk tarihi olan 24 Ocak 2007'den itibaren infaz edildiği bilgisi paylaşıldı. Denetimli serbestlik hakkının 19 Şubat 2022 tarihinde doğmasına rağmen bu haktan yararlandırılmadığı, ancak şartlı tahliyesinin 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Adalet Bakanlığı'nın, Samast'ın tahliyesiyle ilgili yapılan düzenlemelerden istifade etmediğini belirtmesi ise dikkat çeken bir detay olarak öne çıktı. Bu bağlamda 5275 sayılı Kanun'un genel hükümlerine göre cezanın infaz edildiği vurgulandı. Hükümlünün 2015 yılından itibaren 5 kez açık ceza infaz kurumuna ayrılma talebinin, 2 kez denetimli serbestlik talebinin uygun görülmediği bilgisi de açıklamada yer aldı.

Editör: Haber Merkezi