Başkan Dursun, kredi faiz oranlarında düşüş yaşanacağını ve Bağ-Kur, SGK ile vergi borçlarında sıfır faizli yapılandırma gerektiğini belirtti.
"ESNAFA ÖDEME GÜCÜNE GÖRE KREDİ VERİLMELİ"
Bizim Sivas’a konuşan Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Mesut Dursun, esnafın ödeme gücüne göre kredi verilmesi gerektiğini vurguladı.
“Türkiye’de kredi borcuna en sadık il Sivas’tır” diyen Dursun, yaşanan ekonomik daralmaların özellikle küçük esnafı derinden etkilediğini söyledi.
"ESNAFI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"
Dursun, esnafın toplumdaki önemine işaret ederek, “Atalarımızın dediği gibi; 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' sözünü kredi kefalet sistemine benzetiyorum. Esnaf yaşarsa, ülke ekonomisi de ayakta kalır,” ifadelerini kullandı.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI, KAR MARJI AZALDI
Esnafın karşılaştığı ekonomik zorluklara da değinen Başkan Dursun, artan dükkan kiraları, doğalgaz, elektrik ve işçilik maliyetlerinin esnafı zorladığını söyledi.
“Asgari ücret bugün 22 bin TL, fakat işverene maliyeti 30 bin TL’yi buluyor. Buna rağmen çalışacak eleman bulmak da oldukça zorlaştı. Kar marjı düştü ama enflasyon yüksek” açıklamasında bulundu.
"BAĞ-KUR VE SGK BORÇLARINA SIFIR FAİZLİ YAPILANDIRMA GEREK"
Dursun, küçük esnafın halen Bağ-Kur borcunu ödeyemediğine dikkat çekerek şu çağrıda bulundu:
“Devletimizden beklentimiz, Bağ-Kur, SGK ve vergi borçlarının sıfır faizle ve uzun vadeli olarak yapılandırılması. Daha önceki yapılandırmalarda faiz eklendiği için ödemeler yine aksadı. Esnafımız rahat nefes alabilmeli”
"300 BİN TL SIFIR FAİZLİ DESTEK SAĞLANMALI"
Küçük esnafa yönelik finansal desteklerin artırılması gerektiğini ifade eden Dursun, “Sıfır faizli 300 bin TL kredi desteği sağlanmalı. Faiz oranlarının yükselmesi geçmiş dönemde kredi kullanan esnafımızı da etkiledi” dedi.
Dursun, faiz oranlarının yakın dönemde yeniden düşeceğini belirterek, “Şu an yıllık kredi faiz oranımız %25. Temmuz ayından sonra eski kredi kullanan esnafımız için de faiz indirimi başlayacak” ifadelerini kullandı.
"KREDİ VADELERİ 5 YILA ÇIKARILMALI"
Sözlerini devlet ve ilgili kurumlara çağrıyla sürdüren Başkan Dursun, “Kredi vadelerimiz eskiden olduğu gibi 5 yıl olmalı. Esnafın toparlanması için bu tür adımlar şart” diyerek destek talebini yineledi.
Tokat'ta da esnaflar benzer uygulamanın hayata geçirilmesini bekliyor.