Tarım ve Orman Bakanlığı, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan orman yangını riskine karşı mücadeledeki hazırlıklarını ve sahip oldukları güçleri bir infografik ile kamuoyuna duyurdu. Bakanlığın paylaştığı verilere göre, hem havada hem karada devasa bir ekip ve donanım ile yangınlara karşı hazır bekleniyor.
Hava Gücüyle Yangınlara Müdahale
Orman yangınlarını erken tespit etmek ve hızlı müdahalede bulunmak amacıyla hava filosu güçlendirildi. Bakanlık, toplamda: 27 uçak, 105 helikopter, 14 insansız hava aracı (İHA) ile sahada görev yapıyor.
Özellikle İHA kullanımı konusunda Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada olduğumuz vurgulanırken, anlık su atma kapasitesinin 438 tona çıkarıldığı belirtildi. Bu miktar, önceki 73 tonluk kapasiteye göre 6 kat artış anlamına geliyor.
Kara Gücü de En Az Hava Gücü Kadar Etkili
Yangınlara karadan müdahale eden ekipler de en az hava gücü kadar dikkat çekiyor. Açıklanan sayılara göre, sahada: 2.742 ilk müdahale aracı, 1.786 arazöz, 831 iş makinesi görev yapıyor.
Ayrıca kara gücünü oluşturan insan kaynağı da önemli bir yere sahip: 25 bin orman kahramanı (personel), 131 bin gönüllü, yangınla mücadele çalışmalarına destek veriyor.Gözetleme ve Su Kaynakları Yaygınlaştırıldı
Yangınları erkenden tespit etmek amacıyla: 776 gözetleme kulesi (bunların 184’ü akıllı sistemlerle donatıldı), 4.796 gölet ve havuz, ülke genelinde yangın müdahalesi için kullanılabilecek su kaynakları olarak hazır durumda.
Yangınlarla Mücadele İçin Koordinasyon ve Teknoloji Bir Arada
Tarım ve Orman Bakanlığı, "T-70 Nefes" helikopteri, "OTAĞ" havadan yönetim uçağı ve gelişmiş İHA teknolojisiyle koordinasyon ve anlık veri paylaşımını sağlayarak yangınların büyümeden kontrol altına alınmasını hedefliyor. Hazırlanan bu mücadele ordusu, sadece sayıların değil aynı zamanda teknolojik üstünlük ve insan gücünün birleşimiyle Türkiye'nin ormanlarını korumayı amaçlıyor.