Yaşam

Para Muslukları Açıldı Herkese 4.400 TL Dağıtılacak Helikopter Para Gerçek Oldu

Ekonomik durgunlukla mücadele etmek ve iç tüketimi canlandırmak amacıyla tüm vatandaşlarına karşılıksız nakit para dağıtacağını duyurdu.

Abone Ol

Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore, ekonomik durgunlukla mücadele etmek ve iç tüketimi canlandırmak amacıyla tüm vatandaşlarına karşılıksız nakit para dağıtacağını duyurdu. "Helikopter para" olarak adlandırılan bu dev program, hem ekonomiye doğrudan destek olmayı hem de ihtiyaç sahibi kesimlerin yüzünü güldürmeyi hedefliyor.

Cumartesi günü yapılan resmi açıklamaya göre, 18 Haziran itibarıyla ülkede ikamet eden her Güney Kore vatandaşına tek seferlik 150 bin won (yaklaşık 4.400 TL) ödeme yapılacak. Ödemelerin 21 Temmuz'dan itibaren başlayarak 8 haftalık bir süreçte tamamlanması planlanıyor. Bu cesur adım, Güney Kore'nin ekonomiyi canlandırma kararlılığını açıkça ortaya koyuyor.

Sosyal Adalet Vurgusuyla Farklılaştırılmış Destekler

Güney Kore hükümeti, sosyal adaleti gözeterek ödeme miktarlarını gelir düzeyine ve yaşanılan bölgeye göre artırma kararı aldı. Bu kapsamda:

  • Yoksullar ve tek ebeveynli aileler: 300 bin won (yaklaşık 8.800 TL) alacak.

  • Geçimini devlet yardımıyla sağlayanlar: 400 bin won (yaklaşık 12.000 TL) ile daha fazla desteklenecek.

  • Seul dışında yaşayanlar: Bölgesel kalkınmayı teşvik amacıyla ekstra 30 bin won (yaklaşık 900 TL) alacak.

  • Nüfusu azalan köylerde yaşayanlar: Ek olarak 50 bin won (yaklaşık 1.450 TL) daha alacak.

Ayrıca, en düşük gelir grubundaki %90'lık kesime, Eylül ve Ekim aylarında 100 bin wonluk (yaklaşık 2.900 TL) ek bir ödeme daha yapılması planlanıyor.

Yabancılar da Unutulmadı!

Bu geniş kapsamlı programda, ülkede kalıcı oturum izni olan yabancılar, evlilik yoluyla göç edenler ve mülteci statüsündeki kişiler de nakit desteğinden yararlanabilecek. Bu detay, programın kapsayıcılığını ve sosyal boyutu güçlendiriyor.

Ekonomiyi Resesyondan Kurtarma Misyonu

Bu devasa nakit desteği, Ulusal Meclis'in onayladığı 31,8 trilyon wonluk (yaklaşık 930 milyar TL) ek bütçeden karşılanacak. İçişleri Bakan Yardımcısı Kim Min-jae, programın temel amacını "Tüketimi teşvik ve ihtiyaç sahiplerine destekle ekonominin düzelmesini hedefliyoruz" sözleriyle açıkladı.

function pageRefresh() { sessionStorage.setItem("scrollPosition", window.scrollY); location.reload(); } function pageRefreshed() { const savedScrollPosition = sessionStorage.getItem("scrollPosition"); if (savedScrollPosition) { window.scrollTo(0, parseInt(savedScrollPosition, 10)); sessionStorage.removeItem("scrollPosition"); } } window.addEventListener("load", pageRefreshed); setInterval(function () { // Yenileme yapılmasını istemediğiniz URL'ler const excludeUrls = [ "https://www.tokathaber.com.tr/video/*", ]; // Eğer mevcut URL listede ise yenilemeyi durdur if (excludeUrls.some((url) => window.location.href.includes(url))) { return; } var isTypeVideo = document.querySelector( 'iframe[src^="https://www.tokathaber.com.tr/vidyome/embed/"]' ); var youtubeVideo = document.querySelector( 'iframe[src^="https://www.youtube.com/embed/"]' ); if (!isTypeVideo && !youtubeVideo) { pageRefresh(); } }, 80000); // **80 saniye**