Mersin’e özgü geleneksel bir tatlı olan kerebice Ramazan ayının gelmesiyle talep artarken, üreticilerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Vatandaşlar iftar sofralarında kerebice yer vermek için  tatlıcıların önünde yoğunluk oluşturuyor. 

Kerebiç2Eskiden sadece Ramazan aylarında üretilen geleneksel tatlı Kerebiç, zamanla yılın 12 ayı tezgahlarda yerini almaya başladı. Ramazanın gelmesiyle sofralarda daha fazla yer bulan kerebiç, halk arasında ’irmik tatlısı’ olarak da biliniyor. İçi tercihe göre fıstık veya ceviz ile doldurularak ‘içli köfte’ şekli verilen kerebiç, fırında pişirilerek, çöven otu köklerinden yapılan kaymağın üzerine dökülmesiyle servis ediliyor. İsteğe göre üzerine tarçın da ilave edilebiliyor. Yaklaşık bir hafta dayanma süresi olan kerebice il dışından gelen talepler ise kargo ile karşılanıyor. Ramazan sofralarında yerini almaya başlayan kerebicin kilogramı fıstıklı 960 TL, cevizli ise 580 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Mersin’de yaklaşık 30 yıldır kerebiç satan Yasemin Sekmen, Mersin’e özgü bu tatlıya özellikle Ramazanda talebin arttığını söyledi.

Kerebiç5Sosu Bitkisel Şekeri Az

Sekmen, kerebiçi diğer tatlılardan ayıran özelliklerinden birinin bitkisel olması olduğunu belirterek, "Kerebiçi diğer tatlılardan ayıran özellikler, hafif olması, şekerinin çok az olması ve ayrıca bitkiden yapılması, bitkisel olmasıdır. İçerisinde yumurta ve süt bulunmaması" dedi.

Kerebiç4Sekmen, "Fiyatları şu anda yeni güncelledik. Fıstıklı kerebici 960 TL, cevizli kerebici ise 580 TL’ye satıyoruz. 1 kilogramda 16 adet var" şeklinde konuştu.

Tokat’ta Bayram İçin ‘Tatlı’ Telaş! Tokat’ta Bayram İçin ‘Tatlı’ Telaş!

Kerebiç3

Kaynak: İHA