İstanbul sokaklarının vazgeçilmez tatlısı şambali, eşsiz lezzetiyle her anınızı tatlandırmaya hazır! Bu hem pratik hem de leziz tatlıyı evde yapmanın tüm inceliklerini sizler için derledik. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz şambali tatlısı tarifi ve püf noktaları:

Malzemeler:

Bu Güne Kadar Yapılanın En İyisi Bu Olabilir! İşte Dev Dubai Çikolatası Bu Güne Kadar Yapılanın En İyisi Bu Olabilir! İşte Dev Dubai Çikolatası
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Yarım limonun suyu
  • Yer fıstığı (süsleme için)

Şerbet İçin:

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlamak için su ve şekeri bir tencereye alın ve şeker eriyene dek kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyip beş dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın.
  2. Bir karıştırma kabında irmik, şeker, yoğurt, un, sıvı yağ, su, kabartma tozu ve limon suyunu iyice karıştırın.
  3. Karışımı yağlanmış borcam veya fırın kabına dökün. Üzerini düzelttikten sonra dilimleyin ve her parçanın üzerine ikişer yer fıstığı yerleştirin.
  4. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, üstü kızarana dek yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  5. Sıcak şambaliyi fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbetin içine yerleştirin ve iyice şerbet çekmesi için çatal ile delikler açın.
  6. Şambali tatlısı şerbeti emdikten sonra birkaç saat buzdolabında dinlendirin ve soğuk olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • İrmiğin kalitesi, şambalinin kıvamını belirler. Eğer hamur çok suluysa bir miktar daha un ekleyebilirsiniz; eğer koyuysa biraz su ilave edin.
  • Tatlıyı şerbetlendirirken sıcak şerbet kullanmak, şambalinin tüm şerbeti emmesini sağlar.
  • Şambaliyi soğuttuktan sonra servis etmek, lezzetinin daha iyi oturmasını sağlar.
Muhabir: Burhan Arar