Dünyanın en büyük gastronomi veri tabanlarından biri olan Taste Atlas, kullanıcı değerlendirmeleri ve eleştirmen yorumlarına dayanarak hazırladığı “Dünyanın En İyi 100 Ekmek” listesinde, Türkiye'den birçok yöresel lezzete yer verdi.

Ekmek-2Ancak gastronomik çeşitliliğiyle öne çıkan Tokat, bu prestijli listede hiçbir ekmeğiyle temsil edilemedi. Samsun'un Çarşamba Pidesi 4. sıradan listeye girerken, Terme Pidesi de 56. sırada yer aldı. Tokat’ın katmer, çökelekli ekmek, ev ekmeği ve Tokat pidesi gibi meşhur ürünleri ise listede yer bulamadı.Ekmek Çarşamba Pidesi

Listede Türkiye’den Öne Çıkanlar:
4. sırada: Samsun – Çarşamba Pidesi

24. sırada: Kayseri – Yağlama

35. sırada: GözlemeEkmek Kayseri Yağlama

56. sırada: Samsun – Terme Pidesi

64. sırada: Yufka

67. sırada: SimitEkmek Gözleme

68. sırada: Ramazan Pidesi

90. sırada: Bursa – Cantık Pidesi

96. sırada: BazlamaEkmek Cantık

Öne Çıkan Uluslararası Lezzetler:

Roti Canai (Malezya-Hindistan kökenli)

Naan (Tereyağlı, sarımsaklı Hint ekmeği)

Pan De Bono (Kolombiya)Ekmek Pide EkmeğiQutab (Azerbaycan)

Piadina Romagnola (İtalya)

Pão de queijo (Brezilya)

Amritsari Kulcha (Kuzey Hindistan)Ekmek Yufka

Tokat’ta Trafik Kazası Can Aldı: Sürücü Öldü, Leylek Yuvası Dağıldı Tokat’ta Trafik Kazası Can Aldı: Sürücü Öldü, Leylek Yuvası Dağıldı

Tokatlılardan Beklenti: Gastronomik Tanıtıma Daha Fazla Ağırlık Verilmeli

Tokatlı gastronomi uzmanları, listenin ardından “Tokat’ın lezzetlerinin tanıtım eksikliği nedeniyle hak ettiği yeri alamadığı” görüşünde birleşti. Özellikle Tokat’ın ev ekmeği, katmeri ve çökeleklisi, hem geleneksel yöntemle üretilmeleri hem de lezzet farkıyla dikkat çekmesine rağmen uluslararası platformlarda yeterince tanıtılamıyor. Uzmanlar, yerel lezzetlerin markalaşması ve uluslararası fuarlarda tanıtılması gerektiğini vurguluyor.

Ekmek Simit

Muhabir: Mihriban Koçaker