Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, hayvansal üretimin ana belirleyicisi ve geleceğinin süt olduğuna dikkat çekti. Karyağdı, süt fiyatlarının yetersiz kaldığını ve günümüz koşullarına hitap etmediğini söyleyerek bu nedenle hayvancılık sektörünü bitme noktasına getirdiği gibi geri dönülmez zararlara da yol açacağını belirtti.

Veteriner Hekim Karyağdı, "Süt sadece ineğin memesinden çıkan bir sıvı değil; 23 milyon ton yıllık üretim ile, pazarlama, nakliye, işleme, sağlık ve perakende sektörü ile hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğinin ana garantörüdür" dedi.

Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, son 10 yıldır süt üretiminin can çekiştiğine dair yaptıkları tüm uyarılara rağmen sorunun devam ettiğine dikkat çekerek "Hala süt ve et fiyatlarındaki dengesizliğin devam ettirilmesi bu nedenle hayvanların kesime sevki sonucu doğması ve ithalat ile hayvan sayısının dengelenmeye çalışılması ile sonuçlanan aynı hataların yapılıyor olması ilginçtir" ifadelerini kullandı.

SÜT-YEM PARİTESİNİN 1,5 ORANINDA OLMASI DENGE NOKTASIDIR

Bazı veriler paylaşan Karyağdı, "Ülkemizde TUİK rakamlarına göre 17 milyon büyükbaş hayvan varlığı görülmektedir. Mevcut hayvan varlığının 6.500.000 adedi ise sağmal hayvan olarak görülmektedir. En son Ocak 2024 tarihinde süt tavsiye fiyatı 13,5 TL olarak belirlenmiştir. Ancak günümüz koşullarında; günlük değişen maliyetler, Kesim fiyatlarının sürekli artması ile ocak ayında en son açıklanan süt satış tavsiye fiyatının gerçeklikten tamamen uzak kaldığı görülmektedir. Süt sektöründe genel kural Süt-Yem paritesinin 1,5 oranında olması denge noktasıdır. Yani 1 kg süt satınca 1,5 kg yem alınması maliyetleri besleme maliyetlerini dengeler. Açıklanan rakamların bunun üzerinde olmadığı durumlarda ise sektör zarar edeceği genel bir kanı olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

DİŞİ HAYVANLARININ KESİME GÖNDERİLMESİ TEHLİKESİ
Oda Başkanı Karyağdı, süt fiyatlarının düşük olması; artan yem maliyetleri ve kesim fiyatlarının yüksek olması durumu yetiştiricilerin dişi hayvanlarını kesime göndermesiyle sonuçlandığını söyledi. "Bu açıklanan rakamlar ile kesinlikle tekrardan sonuçlanacaktır dedi.

"DİŞİ KESİMİ, HAYVANCILIĞIN GERİYE DÖNÜLMEZ İNTİHARI İLE SONUÇLANACAKTIR"

Karyağdı, "Açıklanan bu rakamlarda yetiştiriciler çareyi hayvanlarını “kestir kurtul” olarak sonuçlandırmıştır. Dişi kesimi; hayvancılığın geriye dönülmez intiharı ile sonuçlanacaktır. Bakanlığın bu olaya “mezbahalarda dişi kesimini engelleme” şeklindeki basit bir önlem alma çalışması zorda olan yetiştiriciye destek olmak yerine zorla yapmaya çalıştırması yetiştiriciye karşı samimiyetini sorgulatmaktadır. Hayvancılığı girdiği bu girdaptan kurtarma yöntemi süt fiyatlarının sürekli dinamik bir yapı ile belirlenmesidir. Sürekli zarar eden yetiştiricilerin dişi hayvanlarını kesime sürüklemesi hayvancılığın bitmeye doğru gitmesi, yeniden et ve hayvan ithalatı ile sonuçlanması demektir. Özellikle yaklaşan Ramazan ayı ile kesim fiyatları gene yükselecek süt fiyatlarındaki belirsizlik ve fiyat düşüklüğü devam ederse artan maliyetler nedeni ile daha fazla dişi kesimi yaşanacaktır. " diye konuştu.

TOKAT VETERİNER HEKİMLER ODASINDAN BAKANLIĞA ÇAĞRI
Bakanlık yetkililerine çağrıda bulunan Tokat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Seyit Sami Karyağdı, "Hayvancılık sektörünü biraz umursuyorlarsa gelişen fiyatlamalar dikkate alınarak süt konseyinin aylık dönemler halinde toplanması ve güncel fiyat açıklaması olmalıdır. Mevcut koşullarda hayvancılık sektörü önemseniyor ise süt konsey tavsiye fiyatının 17 tl seviyelerine yükseltilmesi gerekmektedir. Her yıl yaşanılan bu olaylardan ders alamamış olmak ülkemiz için büyük bir sıkıntıdır. Dünyada gıdanın, gıda arz güvenliğinin önem kazandığı bu dönemlerde üreticisini korumayan bir yapının hayvancılık sektörünün tüm bileşenlerine, üreticisine, çiftçisine, tüketicisine faydalı bir hale getirilmesi öncelikli ve stratejik bir önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Kenan Kayhan