Tokat'ın meşhur asma yaprakları ince, tüysüz, damarsız ve yumuşacık yaprakları ile Türk sofralarında yerini alıyor. Tokat asma yapraklarının incecik oluşu ve bu nedenle de çabuk pişmesi ile ev hanımlarının en çok tercih ettikleri yaprak Tokat asma yaprakları oluyor. Kendine has aromasıyla lezzete lezzet katan Tokat asma yaprağı ile yapılan sarmalar adeta damak çatlatıyor. İşte size damak çatlatan Tokat usulü yaprak sarması tarifi.
Malzemeler:
1 kg Tokat asma yaprağı
İç Harcı İçin:
2 adet kuru soğan
1 dolu yemek kaşığı biber salçası
1 dolu yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru dereotu (Tazede olabilir)
1 tatlı kaşığı reyhan
1 yemek kaşığı nane
1çay kaşığı kimyon
1çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Öncelikle yaprağımızı akşamdan çıkarıp sıcak suya koyalım o tuzu sabaha kadar bir çıksın ve yapraklar yumuşasın ertesi gün suyunu döküp iyice yıkayın.
İç harcı için:
Zeytinyağını tencereye alıp ince doğranmış soğanları biraz kavurun. Ardından salçaları koyup kavrulunca içine yıkanmış pirinci ilave edip biraz daha kavuralım. Kavrulunca tuzunu baharatını yeşilliklerini atalım ve üzerine 3 su bardağı kadar sıcak su koyalım. Az daha kavuralım. Suyunu çekince altını kapatıp yaprağımızı sarmaya başlayalım.
Pişirme aşaması:
Sararken yaprağın saplarını tenceremizin dibine atalım ve üzerine sarmaları dizelim. En son bir kaba yarım çay bardağı zeytinyağı ve bir limonun suyunu sıkıp karışıma 4 su bardağı su ekleyerek bu karışımı tencereye dökelim. Koyduğumuz bu salçalı su dolmaları geçmesin.
Üzerine limon dilimleri ekleyip ve bir tencere kapağı ya da güveç kapağı kapayıp kısık ateşte dolmaları pişirelim. Afiyet olsun.