Yaşam

Tokat'ın En Kalabalık 3. İlçesiydi Nüfusu 101 Bindi Önünden Akan Irmağı Yaylaları-Kaplıcası Eski Günleri Geri İstiyor

Reşadiye, 2000 yılında 101 bin nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık ilçeleri arasındaydı. Aradan geçen 25 yılda nüfusun 30 bin seviyelerine gerilemesi dikkat çekiyor. Göç, ekonomik nedenler ve değişen yaşam koşulları ilçenin kaderini nasıl değiştirdi?

Abone Ol

Türkiye’nin Tokat iline bağlı Reşadiye ilçesinde nüfus son yıllarda belirgin biçimde azaldı. 2000’li yıllarda yüksek nüfusla öne çıkan ilçenin güncel nüfus rakamları, demografik değişimin ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Uzun Vadeli Düşüş

2000’li yıllarda ilçe nüfusunun 100 bin civarında olduğu yerel iddialarla dile getirilse de resmi verilere göre ilçenin nüfusu son yıllarda hızlı bir düşüş trendine girdi. TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Reşadiye’nin toplam nüfusu 2025 yılı itibarıyla 41.952 olarak açıklandı. Bu rakam 2024’de 36.727 olarak kaydedilmişti.

Neden Azalıyor?

Reşadiye’deki nüfus kaybı, Türkiye’nin kırsal bölgelerinde genel nüfus azalması trendiyle paralel ilerliyor. Ülke genelinde kırsal alan nüfusu yıllar içinde azalırken, kent merkezlerine göç devam ediyor. Bu eğilim, kırsal ekonominin daralması ve genç nüfusun eğitim, istihdam fırsatları için büyük şehirleri tercih etmesiyle ilişkili.

Demografik Etkiler

Reşadiye’de yaş ortalaması yükselirken, genç nüfusun göç etmesi ilçe nüfus yapısının yaşlanmasına neden oluyor. Bu durum hem yerel hizmet taleplerini hem de ekonomik dinamikleri etkiliyor.

function pageRefresh() { sessionStorage.setItem("scrollPosition", window.scrollY); location.reload(); } function pageRefreshed() { const savedScrollPosition = sessionStorage.getItem("scrollPosition"); if (savedScrollPosition) { window.scrollTo(0, parseInt(savedScrollPosition, 10)); sessionStorage.removeItem("scrollPosition"); } } window.addEventListener("load", pageRefreshed); setInterval(function () { // Yenileme yapılmasını istemediğiniz URL'ler const excludeUrls = [ "https://www.tokathaber.com.tr/video/*", ]; // Eğer mevcut URL listede ise yenilemeyi durdur if (excludeUrls.some((url) => window.location.href.includes(url))) { return; } var isTypeVideo = document.querySelector( 'iframe[src^="https://www.tokathaber.com.tr/vidyome/embed/"]' ); var youtubeVideo = document.querySelector( 'iframe[src^="https://www.youtube.com/embed/"]' ); if (!isTypeVideo && !youtubeVideo) { pageRefresh(); } }, 80000); // **80 saniye**