Tarih boyunca geçmişten günümüze Comano Pontika, Komana, Evdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün-Nasr isimleriyle anılan Tokat'ın tarihi ve kültürel zenginliğinin bir parçası da yöresel mutfağı.
Faklı aromasıyla lezzetinin namı sınırları aşan Tokat asma yaprağından yapılan dolma çeşitleri, çorba ve hamur işleri, kendine has ocağında pişen Tokat Kebabı, keşkek ve pilav çeşitleri, Bat ve tatlılarıyla Tokat'ın zengin mutfağı, yerli ve yabancı turistlerin de iştahını kabartıyor.
HAMUR İŞİNDEN KEBABA TOKAT'IN LEZZETLİ MUTFAĞI
Hamur İşleri: Çökelekli, Katmer, Cızlak, Haşhaşlı ve Cevizli Çörek, Mantı, Yugurtmaç
Çorbalar : Tarhana , Kuskus, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Gendime Toygası Çorbası
Pilavlar : Keşkek , Mercimekli Bulgur Pilavı, Erişte, Nohutlu Bulgur Pilavı, Pehlili Pirinç Pilav
Yemekler: Yaprak sarması, etli dolma, bakla dolması, erikli dolma, Cevizli Bat, Bakla Dolması, Patlıcan Pehlisi, Erikli Dolma, Kabak Kabuğu Kavurması, Et Dolması Kurutulmuş biber dolması başlıca yemeklerdir. Ayrıca baharda toplanan ve yemeklerde yapılan bitkiler bulunmaktadır. Bunların genel adı pancardır. Bazılarının isimleri :Kuşağma, haşğaş, beydidili, dikencük, topçuekmeği, aycacuk, efelik, madımak, teke sakalı, yemlik, gazankarası, nivik v.s.
Tatlılar: Zile Pekmezi, cevizli şeker sucuğum ( Köme ), Tırtıl Baklavası, Yufka Tatlısı, Zambak Reçelidir. Ayrıca ilimizde bolca yetişen kuşburnu dan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı da yapılır. Mahlep şarabı yöremize ait bir şarap türüdür.
Tokat Kebabı : Patlıcan, Domates, Biber ve Sarımsak, Patates ve kuzu kuşbaşı et kullanılarak yapılan sadece yöremize has enfes bir yemek çeşididir. Tokat pastırması ve bez sucuğu da yöreye has yiyeceklerimizden.

Editör: Haber Merkezi