Tokat'ın simgesi oldu
Tokat'ın simgelerinden birisi haline gelen, aromatik bir bitki olan akzambak çay ve reçelinin yanı sıra ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Soğanından çiçeğine kadar para eden ak zambak hafif ve mest eden kokusuyla reçele dönüşünce de bambaşka bir lezzet ortaya çıkıyor.
Anadolu'nun endemik bitki türlerinden biri olan AK Zambak çiçeğinin yetiştirilmesi, bununla ilgili ürünlerin üretilmesi ve tanıtımının sağlanması amacıyla “Ak Zambaklar” Projesi hayata geçirilmişti.

Şehrin ışıklandırmalarında kullanılmıştı
Proje kapsamında Gaziosmanpaşa Bulvarı başta olmak üzere Yeşilırmak, Karşıyaka, Altıyüzevler Mahalleleri ile Orhangazi Caddesi'ndeki tüm ışıklandırmalar Ak Zambakları simgeleyen aydınlatma sistemleri ile yenilenmiş, ayrıca Tokat'ın simgesi haline gelen Ak Zambak Çiçeği'nin kolonyası, sabunu reçeli ve lokum üretimleri yapılarak, Tokat'a gelen misafirlere ikram edilmeye başlanmıştı.

Zambakgiller ailesinden
Ak zambak (Lilium candidum), zambakgiller (Liliaceae) familyasından soğanlı çok yıllık uzun boylu ve gösterişli bir otsu bitki türüdür. Boyu yaklaşık 1 metre olan bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Yaşam alanı çalılıklar, taşlık ve kurak alanlar olan ak zambağın çiçekleri 8–12 cm büyüklükte; beyaz ya da krem renktedir. 3-6 çiçek salkım şeklinde bir aradadır, hoş kokuludur.
Peki AK Zambak reçeli nasıl yapılır? Ak Zambak Reçeli İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir? Tarifi haberimizde.

Malzemeler:
1 kase tohumlarından ayrılmış ak zambak
2 kase toz şeker
1.5 kase su
yarım limon
Ak Zambak Reçeli Nasıl Hazırlanır?
Zambağın ortasındaki yeşil kök kısımları çıkarılarak yapraklar birkaç parçaya bölünür. Üzerine bir çay bardağı toz şeker ekilerek ağzı kapatılır. 1 gün buzdolabında bekletilir. Kalan şeker ve su kıvam alana kadar kaynatılır. Şekerde bekletilen zambak ve limon suyu ilave edilerek reçel kıvamına gelene kadar kaynatılır. Soğutulduktan sonra kavanozlanarak saklanır.