Tokat’ta Kurban Bayramı öncesi geleneksel sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan yufka ve kadayıfa talep arttı. Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar, unlu mamuller üreticilerinde hareketliliğe neden oldu. Özellikle arefe günü yaklaşırken üreticiler gece geç saatlere kadar mesai yapıyor.
Kadayıfın bayram sofralarında tatlı olarak tercih edilmesi nedeniyle satışlarda yaklaşık yüzde 50 artış yaşandığı bildirildi. Ramazan Bayramı’nda ise genellikle yufka ağırlıklı ürünlerin tercih edildiği ifade ediliyor.
Üreticiler Gece Gündüz Çalışıyor
Kadayıf ve yufka üretimi yapan birçok işletme, bayrama özel siparişleri yetiştirmek için üretim kapasitelerini artırdı. Tokat merkezde faaliyet gösteren imalathanelerde sabahın erken saatlerinde başlayan üretim, gece geç saatlere kadar sürüyor.
Karadeniz Yufka & Kadayıf işletmesinin sahibi Ali Yıldırım, "Kurban Bayramı öncesi kadayıfa yoğun talep var. Ramazan'da daha çok yufka tercih edilirken, Kurban’da sofralar tatlısız olmuyor. Talebi karşılamak için tüm ekip gece gündüz çalışıyor," dedi.
"Zam Taraftarı Değiliz"
Yıldırım, fiyat politikalarına ilişkin açıklamasında zam konusunda hassas davrandıklarını belirtti. “Biz işletme olarak yıl içerisinde yalnızca bir kez, o da devletimizin belirlediği asgari ücret artışı doğrultusunda fiyat güncellemesi yapıyoruz. Zam taraftarı değiliz. Çünkü hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumayı önemsiyoruz,” diyen Yıldırım, fiyatları Türkiye ortalamasında tutarak alım gücünü gözetmeye çalıştıklarını ifade etti.
Güncel fiyatlar ise şöyle:
Kadayıf (sütlü, kg): 150 TL
Yufka (kg): 90 TL
Bu fiyatların Türkiye genelinde ortalama seviyede olduğu vurgulanıyor.