Tokat'ın merkezine bağlı Beşören Köyü, 2024 yılı madımak hasadına hazırlanıyor. Köylüler için önemli bir gelir kaynağı olan madımak, hasat edildikten sonra Türkiye'nin büyük şehirlerinde satışa sunulacak. Halil Bayır ve Bünyamin Bayır kardeşler, yıllar önce dağlardan topladıkları madımak bitkisinin tohum ve köklerini ilk kez ekip bu geleneği başlatmışlardır. Bugün ise 70 dönüm arazide madımak hasadı yapmaktadırlar.A W913678 10 Tokat Haber

Taşhan'da Yerel Lezzetler ve Geleneksel Hasat Coşkusu

Halil Bayır, madımak hasadının zorluğuna rağmen getirdiği ekonomik faydaları vurgulayarak, "Madımak denince aklımıza Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane gibi iller geliyor. Biz de bu illerde yaşayanlara ürettiğimiz madımağı ulaştırmaya çalışıyoruz," dedi.A W913678 11 Tokat Haber

Madımak Yemeği: Anadolu'nun Geleneksel Lezzeti

Madımak, Anadolu mutfağının sevilen yemeklerinden biridir. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir madımak yemeği tarifi:B8Be3D85 627F 49B1 B8B0 6Edc9921F278 Tokat Haber

Malzemeler:

  • 1 kg madımak
  • 200 gr kıyma ya da pastırma
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı çemen
  • 1 su bardağı kalın bulgur
  • 2 diş sarımsak, ezilmiş
  • Kimyon, karabiber, kırmızıbiberDfebef2E E92B 4B27 8D03 0D33Aa7C55F2 Tokat Haber

Yapılışı:

  1. Madımakları temizleyin, yıkayın ve suyunu süzün. Daha sonra ince ince doğrayın.
  2. Tencerede tereyağını eritin, kıymayı ve doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.
  3. Doğranmış madımakları ekleyip, kavurmaya devam edin.
  4. Bulgur, çemen, ezilmiş sarımsak ve baharatları ekleyin.
  5. Yemeğin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve madımaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

 

Muhabir: Burhan Arar