Tokat mutfağı, zengin ve lezzetli et yemekleriyle öne çıkan bir Anadolu mutfağıdır. Geleneksel Türk mutfağının önemli bir parçası olan Tokat yöresel et yemekleri, genellikle odun ateşinde pişirilen, baharatlarla lezzetlendirilen ve doğal malzemelerle hazırlanan yemeklerden oluşur. Kentin lezzetli etli yemekleri arasında en meşhuru Tokat Kebabı olsa da Tokat Tava, Tokat Keşkeği, Pehlili Pilav gibi birçok lezzet bunu sırayla takip ediyor.

Bu lezzetlerden Pehlili Pilav iftar sofralarınızı ziyafete dönüştüren bir lezzet.  Pehli, koyunun sağ uyluk kaburgası yani döş kısmından yapılır. Pehli gövdenin iki yanı demektir. Pehli eti Tokat yöresel mutfağında ayrı bir yere sahiptir. Peki Pehlili Pilav nasıl yapılır? İşte tarifi..

Pehlili Pilav:

Pehlili Pilav İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

2 su bardağı pirinç

1 su bardağı nohut ( haşlanmış )

4 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı et suyu

1 tatlı kaşığı tuz

Pehlisi için;

1 kg pehlilik et

3 yemek kaşığı yoğurt

Kızartmak için tereyağı

İstanbul'da Tokat Kebabı Sezonu Başladı: Odun Ateşinde Lezzet Yolculuğu İstanbul'da Tokat Kebabı Sezonu Başladı: Odun Ateşinde Lezzet Yolculuğu

Pehlili Pilav Nasıl Hazırlanır?

Pehlilik etin iki tarafı da yoğurtla terbiye edilir. Terbiye edilen pehli 1-2 saat bekletilir. Tereyağı ile bir tencerede kızartılır. Pilava da yetecek kadar su konularak et yumuşayıncaya kadar haşlanır. Et suyuyla nohutlu pilav pişirilir. Pişirilen pehli parçaları pilavın üzerine konularak servis yapılır.

Muhabir: Mihriban Koçaker