Köroğlu Destanı’nda “Tokat kervanından aldım bakırı, İncitmeyin fukarayı, fakiri” dizelerine bile konu olan Tokat Bakır işlemeciliği günümüzde yaşatılmaya çalışılırken yöresel yemek sunumlarında hem görsellik açısından hem de sağlık açısından bakır kazanlar ev hanımlarının vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Etli Dolma, Bakla Dolması, Keşkek, Bacaklı Çorba, Bat, Mercimekli Bulgur Pilavı gibi yöresel birçok lezzette halen bakır kazanlar tercih ediliyor. 
Osmanlı döneminde zengin bakır yataklarına sahip Kastamonu Küre’den elde edilen bakır, bakırcı ve kazancıların oluşturduğu iş kolu büyük bir sanayi halini almıştı. Yani Küre’nin bakırı Tokat’ta da işlenmekteydi ve bu bakır elişleri hayli ünlüydü. Köroğlu Destanı’nda “Tokat kervanından aldım bakırı,
İncitmeyin fukarayı, fakiri” dizelerine bile konu olan Tokat Bakır işlemeciliği günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor.

Öfke kontrolünde 10 etkili yol Öfke kontrolünde 10 etkili yol


 “TOKAT’TA  BİR TANE BAKIR KALAYCIMIZ KALDI”
Tokat’ta Sulusokak girişinde tarihi Ali Paşa Camii karşısında bakır ürün satışı yapan dededen bakırcılık mesleğinin 3. Kuşağı İbrahim Yıldız, “Bakırcılık mesleği dedemden kalan bir meslek ben 3. Kuşağım. Şuanda eskisi gibi ustamız da kalmadı, kalaycımız da kalmadı. Tokat’ta şuanda bir tane kalaycımız kaldı, başka yok. Kalaycı eksiğimiz çok. Bakır şuan mutfak ve süs eşyasına döndü. Genellikle şuanda mutfakta kullanılıyor. Tokat’ın yöresel yemeklerini yapmak için dolma, pilav kazanlarına devam ediyoruz. Ama eskisi gibi işlerimiz yok. Bakır fiyatları biraz yükseldiği için alıcı biraz düştü. 

WhatsApp Image 2023-11-03 at 15.04.54
YÖRESEL YEMEK SUNUMLARI BAKIRA İLGİYİ ARTTIRIYOR
Ürün yelpazesi ve fiyatları hakkında da bilgi veren Bakırcı esnaf İbrahim Yıldız, “Şuanda dolma ve pilav kazanlarımız var. Çorba kazanları çaydanlıklarımız var. Yumurta tavaları var boy boy. El dövmesidir bunlar. Sezon olarak salça ve kuşburnu leğenlerimiz var. Onlar şuanda kullanılıyor yine. Leğenler 2 bin liradan başlar 5-6 Bin liraya kadar çıkar boy boy. Tencerelerimiz el dövmesi 500-800 lira. Büyüklüğüne göre çıkıyor fiyat. Sunumluk sahanlarımız var 800-Bin TL. Dolma, pilav, kızartma amaçlı tencerelerimiz de yine 600-700 lira. Boy boy çıkıyor. Güveçlerimiz var Bu güveç tencerelerimiz de komple el yapımı ve el dövmesidir. Bunlarda 700 TL’den bin 200’e kadar çıkıyor. Bakır aslında pahalı değil. Çelikleş granitle, teflonla baz alırsanız bakır yine ucuz. Sağlık için de çok güzel. Ecdadımız bunları kullandığı için en sağlıklı yemek bakır ve güveçte yani toprakta pişermiş.” diyerek bakır kapta yemek pişirmenin sağlık açısından önemine de değindi.