Türk Mutfağı Haftasında yöresel yemekleri olan etli dolma, erikli yavan dolma, bakla dolması, Tokat Kebabı, Tokat Batı, Madımak, Tırtıl tatlısı gibi enfes birçok yemeğin boy gösteren Tokat, zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bereketli ovaları meyve ve sebze üretimi açısından adeta bir nimet olan üzüm bağlarıyla meşhur şehrin kendine has lezzetleri dikkat çekiyor.

Bunlardan biri Kabak Döşemesi. Bakırcılığın bir dönem altın çağ yaşattığı Tokat'ta bakır sahanlarda eskiden bu yemekler yapılır ve servis edilirdi. Halen bu geleneği yaşatanlar mevcut. Kabak, kıyma, soğan ve dereotunun muhteşem uyumuyla Kabak Döşemesi tarifini merak edenler için tarifi derledik. 
 

Tokat Haberkabak Döşeme (3)Kabak Döşemesi için malzemeler: 

4-5 adet kabak, 1 çay bardağı pirinç, 1 yemek kaşığı salça, 2-3 tane kuru soğan, 250 gram kıyma, Dereotu, Pul biber, Tuz, 
Kabak Döşemesi Nasıl Hazırlanır?

Tokat Haberkabak Döşeme (1)

Kabaklar yan yan kesilir. Kıyma kavrulur. İçine ince doğranmış soğan salça baharatlar ilave edilir. İçine pirinç ve 1 çay bardağı su konularak pişirilir, Hazırlanan pirinçli iç, tencerenin içine dizilen uzun dilimlenmiş kabakların üzerine yerleştirilir. Sonra pirinçlerin üzerine tekrar kabakları yerleştirerek salçalı su yapılarak üzerine dökülür. Üzerine istenirse yuvarlak kesilmiş domates ve dereotu ilave ederek kabaklar yumuşayana kadar kaynadıktan sonra sıcak olarak servis edilir. Kabaklar kızartılarak da bu yemek hazırlanabilir.

Muhabir: Mihriban Koçaker