Türkiye, afet yönetimi alanında tarihi bir adım daha attı. Tokat İl Özel İdaresi tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan ve üretilen mobil yatakhane tırı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) teslim edildi. Proje, sadece Tokat’ın değil, Türkiye’nin afetlere hazırlık kapasitesini artıracak örnek bir model olarak dikkat çekiyor.
Yerli Üretimle Afet Yönetiminde Yeni Dönem
Tokat İl Özel İdaresi İşletme Şantiyesi’nde üretilen mobil yatakhane üniteleri, acil durum ve afet anlarında barınma ihtiyacına yönelik olarak geliştirildi. 28 kişilik kapasiteye sahip olan bu özel tasarım araç, tamamen İl Özel İdaresi’nin kendi personeli, ekipmanları ve mühendisliğiyle hayata geçirildi. Türkiye'de ilk defa kamu imkanlarıyla bu çapta bir mobil yatakhane projesi tamamlanmış oldu.
Teknik Donanımıyla Göz Dolduruyor
Mobil yatakhane tırı, 16,5 metre uzunluğunda ve 2,6 metre genişliğinde, altı tekerlekli bir dorse üzerine inşa edildi. Tır içerisinde üç ayrı bölüm bulunuyor:
Kadın personel bölümü: 8 yatak kapasiteli
Yönetici (VIP) bölümü: 4 yatak kapasiteli
Erkek personel bölümü: 16 yatak kapasiteli
Her yatakta başucu lambası, priz, USB ve Type-C çıkışı, kişisel üst dolap ve pencere yer alıyor. Kullanılan malzemelerin tamamı birinci sınıf olup, konfor ve uzun süreli kullanım açısından titizlikle seçildi.
Güneş Enerjili, Çevre Dostu Altyapı
Tır, enerji ihtiyacını kendi üretebilen bir sisteme sahip. Üst panelinde bulunan 14 adet 550 W güneş paneli ve 20 kWh kapasiteli yerli üretim batarya sistemi sayesinde, klima dışında tüm elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Alternatif olarak şehir şebekesi veya jeneratör bağlantısıyla da desteklenebiliyor.
Dört Mevsim Konforlu Konaklama
Mobil yatakhane ünitesinde yer alan ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri sayesinde dört mevsim konaklama imkanı sunuluyor. Elektrik tesisatında kullanılan halojen free kablolar yangın riskine karşı ekstra güvenlik sağlarken, her priz ayrı hatla beslenerek olası arızalara karşı önlem alınmış. Ayrıca, reflektörlü dış aydınlatmalar ve kompozit dış kaplama ile gece güvenliği artırılmış durumda.
Vali Abdullah Köklü: "Türkiye Genelinde Üretim Yapacağız"
Teslim töreninde konuşan Tokat Valisi Abdullah Köklü, projenin bir ilk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu araç, afet bölgelerinde görev yapacak personel için çok büyük bir kolaylık sağlayacak. Kendim de deprem bölgelerinde görev yaptım. Mobil yaşam alanlarının ne kadar kritik olduğunu çok iyi biliyorum. Arkadaşlarımız müthiş bir iş başardı.”
Köklü ayrıca, projenin Türkiye geneline yayılması için İçişleri Bakanlığı ve AFAD ile protokol imzalandığını belirtti. Yaklaşık 400 adet mobil yatakhane tırı üretimi planlanıyor. Bu sayının ilerleyen dönemde artabileceği de ifade edildi.
Uygun Maliyet, Yüksek Kalite
Projenin maliyetine de değinen Vali Köklü, özel sektörle kıyaslandığında kamu eliyle yapılan bu üretimin çok daha uygun fiyatlara mal olduğunu ifade etti:
“Piyasada bu tür araçlar çok daha yüksek maliyetli. Ancak biz bu projeyi devletimize hizmet amacıyla hayata geçirdik. Maliyet bizim için ikinci planda. Önemli olan afetlere hazırlıklı olmak.”
Türkiye’ye Örnek Olacak
Tokat İl Özel İdaresi’nin kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği bu üretim, sadece Tokat’ta değil, Türkiye genelinde kamu kurum ve kuruluşları için de model teşkil edecek. Geliştirilen mobil yatakhane tırı, Karayolları Genel Müdürlüğü yol standartlarına ve TSE üst yapı projelerine uygun olarak ruhsatlandırıldı ve AFAD’ın hizmetine sunuldu. Tören, mobil aracın detaylı incelenmesiyle sona erdi. Katılımcılar, aracın iç tasarımı, konfor seviyesi ve teknik altyapısına hayran kaldı. Tokat’ın bu yenilikçi girişimi, afet yönetiminde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
Tokat’ın gururu olan bu proje, hem il bazında hem de ulusal ölçekte afetlere hazırlık sürecine büyük katkı sağlayacak. Mobil yatakhane tırının üretimiyle Tokat, Türkiye’ye örnek olacak bir başarıya daha imza attı.