Tokat'ın Niksar ilçesinde Niksar kalesinin doğusunda yer alan Melik Gazi Mezarlığında 12-15. yüzyıllara tarihlenen türbeler ile bir kısmı özgün yerinde, bir kısmı da alandan toplanarak mevcut türbelerin etrafına konulmuş bulunan 400 civarında mezar taşı ve sanduka bulunuyor.

Çalışmalarda, mezar taşı ve sandukaların 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar olan geniş bir döneme ait oldukları tespit edilmekle beraber, kitabesi bulunmayan veya tarihi tespit edilemeyen bazı mezar taşlarının daha erken dönemlere ait olabileceği, Melik Danişmend Gazi mezarlık alanı içinde bulunan ve 12. yüzyıla tarihlenen Kulak Kümbeti ve Doğan Alp Şah Kümbeti’ne dayanılarak tahmin edilebilmektedir.

Özellikle Danişmendli döneminde inşa  edildiği kabul edilmekle beraber mevcut yapısı 14-15. yüzyıllara tarihlenen Melik Danişmend Gazi Türbesi’nin bir duvarla çevrelenen haziresinde de hem gömü, hem de bu şekilde korunmaları amacıyla toplanan mezar taşları mevcuttur.

Tokat'a Komşu İlde Anadolu arkeolojisinde ilk olan keşif! Tokat'a Komşu İlde Anadolu arkeolojisinde ilk olan keşif!

Türbenin haziresinde diğer Gazilerin mezar taşlarının üzerinde Davut Yıldızı sembolü yer alıyor. Bu simge ilk bakışta bir Yahudi simgesi gibi algılanıp görenleri şaşırtsa da Davud Yıldızı sempolünün asıl anlamı merak ediliyor. 
Mezar DavutDAVUT YILDIZI'NIN MERAK EDİLEN ANLAMI
Anadolu Türklerinde, Candarlı'dan Karamanoğlu'na ve Barbaros Hayrettin Paşa'ya kadar camilerden mimariye, türbeleren bayraklara hatta dövmelere kadar çok yaygın kullanılan Davut Yıldızı, İslam dininde saygı duyulan Davut Kalkanı yani Süleyman Mührüdür. Bu sembol Yahudilere has bir simge değil Semavi dinlerde; Yani Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlıkta sık kullanılan bir işaret olarak biliniyor. 

Muhabir: Mihriban Koçaker