Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan, doğadan büyütülmesi yasak olan salep , fiyatıyla dikkat çekiyor. 1975'te CITES Sözleşmesi ile koruma altına alınarak bu endemik bitki, Türkiye'de özellikle Samsun'da yoğun olarak üretiliyor.

Samsun Üretimde Zirvede

Samsun, hem çoğaltım hem de amaçlanan salep üretmek Türkiye'nin lider konumundadır. Bu yıl kentte:

Çoğaltım amaçlı salep üretimi : 115 dekar alanda 63 ton,

Gıdanın hedeflediği salep üretimi : 71 dekar alanda 42,5 ton olarak kaydedildi.

Üretim Alanları Genişliyor

Salep üretimi Samsun'un yanı sıra Aydın , Balıkesir , Tokat , Kahramanmaraş ve Burdur gibi illerde de yaygınlaşıyor. Üretimde saklanır, salep bitkisinin korunmasına ve sürdürülebilir üretime büyük katkı sağlar.

Neden Bu Kadar Değerli?

Salep bitkisi, içeriğindeki zengin maddeler nedeniyle dondurma ve içecek üretimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğanın yasaklanmasının yasak olması ve zahmetli üretim süreci, salepin fiyatını yükselten temel faktörler arasında yer alıyor.

Editör: Hami İşler