Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti. 30 madde olarak gündeme gelen teklif, partilerin uzlaşısıyla 22 maddeye indirilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeler, çeşitli suçlarda cezaların artırılmasını ve infaz koşullarına yönelik önemli değişiklikler getiriyor.
Ceza Artırımları
-
Suça Teşebbüs: Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 35. maddesinde yapılan değişiklikle, suça teşebbüste cezalar artırıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis yerine uygulanan 13-20 yıl hapis cezası, 14-21 yıla; müebbet hapis yerine uygulanan 9-15 yıl hapis cezası ise 10-18 yıla yükseltildi.
-
Kasten Yaralama: Kasten yaralama suçunda alt sınır 1 yıldan 1 yıl 6 aya, basit tıbbi müdahale gerektiren hafif yaralamada ise 4 aydan 6 aya çıkarıldı. Ağırlaşmış yaralama suçunda, duyuların veya organların işlev kaybı, konuşma zorluğu, yüzde sabit iz, yaşamı tehlikeye sokan durumlar veya erken doğum gibi hallerde ceza alt sınırı 3 yıldan 4 yıla yükseltildi. Diğer nitelikli hallerde cezalar 1 yıl artırıldı.
-
Tehdit Suçu: Nitelikli tehdit suçlarında ceza üst sınırı 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.
-
Trafik Güvenliği: Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle araç kullananlara verilen cezanın alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltildi.
İnfaz Düzenlemeleri
-
Konutta İnfaz: Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü için konutta infaz sınırı 1 yıldan 3 yıla, 70 yaş üstü için 2 yıldan 4 yıla, 75 yaş üstü için 4 yıldan 5 yıla, 80 yaş üstü için ise 6 yıla çıkarıldı.
-
Ağır Hasta ve Engelli Hükümlüler: Bu kişiler için konutta infaz imkânı genişletildi. Toplam cezası 10 yılı aşanlar için elektronik cihazla takip zorunlu hale getirildi.
Tekliften Çıkarılan Maddeler
Genel Kurul görüşmelerinde, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, trafikte yol kesme, çocuk hükümlülerin infazı ve internet paylaşımlarına ilişkin bazı maddeler (12, 13, 15, 16, 17, 23, 24 ve 25. maddeler) tekliften çıkarıldı.
Yeni düzenlemeler, ceza adalet sisteminde caydırıcılığı artırmayı ve infaz süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor.