Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından emekli maaşlarına yapılan %16,67’lik artış, Tokat’ta tepkilere neden oldu. İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, yapılan artışı eleştirerek, "Bu zam değil, vatandaşın sefaletiyle alay etmektir" dedi. En düşük emekli maaşının 14 bin 469 TL'den 16 bin 881 TL'ye yükseltilmesini yetersiz bulan Başkan Er, "Bu maaşla ay sonunu bırakın, haftalık pazara bile gidilemiyor" ifadelerini kullandı.
Hazine’den Açıklama Geldi, Tepkiler Peş Peşe
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Haziran ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre yıllık enflasyon %71,6 olurken, 6 aylık enflasyon verisi ise %24,73 olarak belirlendi. Ancak kök maaşı düşük olan emekliler için refah payı verilmedi ve maaş artışı %16,67 ile sınırlı kaldı. Bu oranla birlikte en düşük emekli maaşı 14 bin 469 TL’den 16 bin 881 TL’ye çıkarıldı.
Ancak yapılan açıklamanın hemen ardından ülke genelinde tepkiler yükseldi. Özellikle sabit gelirli kesimi temsil eden emekliler, zammın yetersiz olduğunu dile getirirken, Tokat’ta da ilk tepki İYİ Parti İl Başkanı Erkan Er’den geldi.
"Bu Zam Gerçek Enflasyonu Yansıtmıyor"
İYİ Parti Tokat İl Başkanı Erkan Er, yaptığı basın açıklamasında TÜİK’in açıkladığı rakamların kamuoyunda güvenilirliğini yitirdiğini belirtti. Er, “Açıklanan bu oranlar, ne pazardaki sebze fiyatlarını ne kiraları ne de vatandaşın temel ihtiyaçlarını yansıtıyor. Gerçek enflasyon çok daha yüksek. Mutfakta yangın var, bu zam o yangına su dökmüyor, aksine benzinle gidiyor.” ifadelerini kullandı.
"Emekliler Haftalık Pazara Bile Çıkamıyor"
Başkan Er açıklamasında emeklilerin alım gücünün her geçen gün daha da düştüğünü belirterek, şu sözlere yer verdi:
“Bu ülkenin emeklileri yıllarını devletine, milletine hizmet ederek geçirdi. Bugün aldıkları maaşla ay sonunu bırakın, haftalık pazara bile çıkamıyorlar. 16 bin 881 TL ile nasıl geçinilsin? Kira, faturalar, gıda, sağlık derken cebine para kalmıyor. Bu bir zam değil; bu, insanı yaşarken yoksulluğa mahkûm etmektir.”
“Adaletli Gelir Dağılımı Olmadan Refah Mümkün Değil”
İYİ Parti olarak gelir adaletine dikkat çektiklerini ve vatandaşın insanca yaşayabileceği bir ekonomik düzene kavuşması gerektiğini vurgulayan Erkan Er, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün iktidar, lüks harcamalarına devam ederken vatandaş ay sonunu getiremiyor. Adaletli gelir dağılımı olmadan ne ekonomik büyümeden ne de toplumsal huzurdan söz edilebilir. Biz İYİ Parti olarak, emekliler başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın refah seviyesini artıracak ekonomik politikalar için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
"İktidar Gerçek Enflasyonu Görmeli"
Emekli maaşlarında yapılan artışın sahadaki gerçek tabloyu gizlemeye yönelik bir hamle olduğunu söyleyen Başkan Erkan Er, açıklamasının devamında hükümete çağrıda bulundu:
“İktidar, artık TÜİK verileriyle milletin aklıyla alay etmeyi bırakmalı. Emeklilerin, asgari ücretlilerin yaşadığı gerçek enflasyon mutfakta, markette, pazarda… Bu gerçekleri görmeden yapılan her artış göstermelik olur. Biz bu gösterinin değil, vatandaşın yaşadığı hakikatin peşindeyiz.”
Tokat’ta Emekli Tepkisi Büyüyor
Tokat’ta yaşayan emekliler de İYİ Parti İl Başkanı’nın açıklamasına destek verdi. Şehir merkezinde mikrofon uzatılan birçok vatandaş, geçinmekte zorlandıklarını ve maaş artışının hiçbir ihtiyaca yetmediğini ifade etti.
65 yaşındaki emekli memur Hüseyin T., “Elektrik, doğalgaz, su derken zaten maaşın yarısı gidiyor. Geriye kalanla mı pazara çıkalım, torun mu gezdirelim, ilaç mı alalım?” diyerek tepkisini dile getirdi.
“Emekliye Onurlu Bir Yaşam Şart”
Erkan Er, açıklamasının sonunda şu çağrıda bulundu:
“Emeklilerimizin insanca yaşayabileceği bir maaş sistemi kurulmalı. Bugün Avrupa’da emekliler gezerken, bizimkiler temel ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor. Bu tablo, sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz. Hükümetin bir an önce gerçek enflasyonu kabul edip, refah payı başta olmak üzere, adil bir düzenleme yapması şart.”