Değerli okurlarımız daha önce bu köşemizde 7440 sayılı yasayla ilgili yapılan düzenleme hakkında çeşitli yazılar yazarak mükelleflerimizi /vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışmıştık. Ayrıca köşemizde onunla ilgili açıklamalar yapmaya da devam edeceğimizi belirtmiştik.

Bilindiği üzere anılan yasanın müracaat süresi Cumhurbaşkanımız tarafından bir ay uzatılarak geçen ayın sonunda sona ermişti. Birinci taksit ödeme süresi de bu ayın sonu itibariyle sona ereceği de yasal mevzuatla ilgili düzenlemenin içerisinde yer almaktaydı.

Bu gün bu köşemizde ödeme süresinin son günü olan (bugün) 31 Temmuz 2023 tarihi olması nedeniyle dikkatinizi bu konuya çekmek istedik. 7440 Sayılı Yasa kapsamında müracaat ederek imkanlarında yararlanmış olan mükelleflerin peşin ve taksitle ödeme seçenekleri ile yapılandırmaları ilgili daireler tarafından yapıldı. Tabi yapılandırılmanın yapılmış olması yasada yararlanma hakkını vermiş olsa da, yasada yararlanma koşulları içerisinde olan süresinde ödeme şartlarının da yerine getirilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda yasanın ilgili maddeleri gereğince ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi zorunlu olduğunda özellikle bu ay ve önümüzdeki ayda yapılacak ödemelerin mutlaka ilgili idareye yapılması hayati önem arz etmektedir.

İlk 2 taksitin süresinde ve tam ödenmemesi durumunda yapılandırma bozulacaktır. Bu nedenle birinci ve ikinci taksiti süresinde ödenmesi elzemdir.

Öte yandan, ödeme ile İlgili yasanın tanıdığı imkanları hatırlamaktan da fayda vardır işte bu imkanlar aşağıda belirtilmiştir

Taksitli ödeme seçeneği tercih edildiği halde 31.07.2023 tarihine kadar yapılandırılan tutarın tamamının ödenmesi durumunda peşin ödeme indiriminden yararlanabilecektir.

Yine bu tarihe kadar peşin olarak ödenmesi hâlinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak ayrıca;

* Yi -ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan % 90 indirim,

*İdari para cezalarının aslında %25 indirim,

*Yapılandırılan borç sadece feri alacak ise hesaplanan

Yİ-ÜFE tutarında %50 indirim,

*Matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden damga vergisi hariç %10

indirim yapılacaktır.

Bu konulara dikkat ederek elinizi geçirdiğiniz imkanları heder etmemeye dikkat ederek, imkan da varsa borçları peşin ödeyerek ; Yasanın indirim imkanlarından yararlanarak borç yükünde de kurtulmaya gayret etmemiz inanan lehimize olacaktır.

Bizden söylemesi