İnsanoğlunu diğer canlılardan üstün kılan en temel özelliği şüphesiz aklı ve zekasıdır. Akıl ve zekâsı sonucu yeryüzüne halife kılınmış ve birçok sorumluluklar da yüklenmiştir.

Aklı donatısı ile donatılan insanoğlunun bunu geliştirmesi için de Mevla’nın ilk emri olan oku, emrine insanoğlu mahzar olmuştur. Okuyup, öğrenip hayatımıza geçirerek ancak dünyanın halifesi olmayı hak edebiliriz. Peki oku ve öğren, öğrendiğini yaşa ve yaşat formülünün neresindeyiz. Ülkemizde okuma oranının yüksek olmadığı hepimizce biliniyor. Okuma konusunda biraz daha değil çok daha fazla gayret etmemiz gerekmektedir.

Dünyadaki kitap okuma sıralamasına baktığımızda internet üzerinde yaptığımız araştırmada dünyada en çok kitap okuyan ilk 10 ülke arasında Asya’da 6 Avrupa’da 4 ülkenin yer almış olduğunu görüyoruz. Türkiye bu sıralamada haftada 5 saat 54 dakika kitap okuma süresiyle ilk 18. sırada yer aldığı şeklinde sıralanmaktadır.

Yine basında yer alan bir diğer haberde de ülkemizde en çok kitap okuyan ilk 10 ilimiz Ankara, İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Eskişehir, Tunceli, Edirne, Kocaeli ve Yalova olmuş, en az kitap okuyan illerimiz ise sırayla Ordu, Amasya, Bitlis, Aksaray, Elazığ, Tokat, Diyarbakır, Hakkari, Yozgat, Çorum ve Malatya yer almıştır. Bölge olarak da Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi geride kalmıştır.

Görüldüğü gibi bizlerin bu kitap okuma alışkanlığımızı kazanmamız ve arttırmamız gerekmektedir. Özellikle ebeveynlerin evlerinde belirli saatlerde kitap okuma saati ihdas ederek çocuklarıyla birlikte ev halkı olarak kitap okuyarak bu alışkanlıklarımızı ilerletip ve yaygınlaştırmamız hayati önem arz eder olmuştur.

Okullarda öğretmenlerimizin çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma konusunda özel gayret sarf etmeleri ve bu alışkanlığı kazandırmaları da yerinde ve büyük bir başarı olacaktır.

Dinimizin ilk yüce emri oku olmuş peygamberimiz: “hiç bilenle bilmeyen bir olur mu “ diyerek açık ara farkı göz önüne koymuştur. Yine ilim Çin'de de olsa alın, ilim insanlığın ortak malıdır gibi hadiseler ve öğütler hep söylenmiş ve insanlıktan istenmiştir.

Bu konuda her ferdin duyarlı olması kitap okuma konusunda gayretli olması geleceğimiz açısından, ülkemizin bekası açısından, yarınlarımızın aydınlık olması bakımından çok önemli olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Kitap okumaya zamanım ve vaktim yoktur gibi sızlanma ve mazeretler üretileceğine en azından televizyon veya dizi seyrederek geçirdiğimiz zamanlarda kısıtlama yaparak kitap okuma zamanı yaratabilir ve bunu başarabiliriz.

Bizden söylemesi..