3 Mayıs Türkçülük Günü, sosyal medyada birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Peki 3 Mayıs neden Türkçülük Günü olarak kutlanıyor? Türkçülük Gününün anlamı ne? Detaylar yazımızda..

ASKİ’den vatandaşlara su depoları uyarısı ASKİ’den vatandaşlara su depoları uyarısı

Irkçılık-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız - Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan "Ankara Nümayişi"ni anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçüler Günü adını almıştır.

Turan ülküsü ne demek?
Bugün kullandığımız anlamıyla Turan ülküsü ya da Turancılık düşüncesi, en basit tanımıyla yeryüzündeki tüm Türk topluluklarının ideolojik ve siyasi olarak birleşmesi ve hareket etmesidir.
Turan soyu nereden gelir?
İlk önceleri Türklerin atası kabul edilen “Tur'a” verilen bu isim, daha sonra bütün Türklere hatta Ceyhun Nehri'nin doğusunda yaşayan kavimlere izafeten genelleştirilmiş ve sonuna “an” çoğul eki getirilerek İranlıların dışındaki kavimleri belirtmek suretiyle “Turan” şeklinde çoğul yapılmıştır.

Muhabir: Mihriban Koçaker