Elazığ’ın Sivrice ilçesi bir kez daha depremle sarsıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre saat 10.37’de merkez üssü Kavallı köyü olan 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 11 kilometre derinliğinde kaydedilen sarsıntı çevre ilçelerde de hissedildi. İlk belirlemelere göre olumsuz bir durum yaşanmadı ancak aynı bölgede kısa süre içinde ikinci depremin meydana gelmesi dikkat çekti. Sabah saatlerinde yine Sivrice merkezli 3,5 büyüklüğünde başka bir deprem daha kaydedilmişti.
Sivrice’de Peş Peşe Depremler Kaydedildi
AFAD tarafından paylaşılan verilere göre son deprem 38.37778 enlem ve 38.90639 boylamında gerçekleşti. Depremin büyüklüğü ML 3,9 olarak açıklanırken derinliği ise 11,07 kilometre olarak ölçüldü. Depremin merkez üssünün Sivrice ilçesine bağlı Kavallı bölgesi olduğu bildirildi.
Aynı bölgede yaklaşık 3 saat önce meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem sonrası yeni bir sarsıntının yaşanması bölgedeki hareketliliği yeniden gündeme taşıdı. Özellikle Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Elazığ ve çevresi, son yıllarda sık sık benzer büyüklükte depremlerle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar bu tür küçük ve orta ölçekli sarsıntıların fay hattındaki enerji hareketliliğinin göstergesi olduğunu belirtiyor.
Elazığ Depremi Çevre İlçelerde de Hissedildi
3,9 büyüklüğündeki deprem yalnızca Sivrice’de değil, Elazığ merkez ile çevredeki bazı ilçelerde de hissedildi. Vatandaşların kısa süreli panik yaşadığı öğrenilirken sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı. Özellikle yüksek katlı binalarda oturan vatandaşların sarsıntıyı daha belirgin hissettiği ifade edildi.
Şu ana kadar resmi kurumlardan herhangi bir can veya mal kaybı açıklaması yapılmadı. AFAD ve ilgili ekiplerin saha taramalarını sürdürdüğü bildirildi. Depremin ardından bölgede artçı sarsıntı yaşanıp yaşanmayacağı da yakından takip ediliyor.
Doğu Anadolu Fay Hattı Yeniden Gündemde
Elazığ, Türkiye’nin en aktif deprem kuşaklarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alıyor. Özellikle Sivrice ilçesi, geçmişte meydana gelen büyük depremler nedeniyle uzmanların dikkat çektiği bölgeler arasında bulunuyor. 2020 yılında yaşanan 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi sonrası bölgede sismik hareketlilik belirli aralıklarla devam etti.
Uzmanlar, küçük ölçekli depremlerin tamamen olağan kabul edilmesi gerektiğini belirtirken vatandaşların deprem hazırlıklarını ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Acil durum çantası hazırlanması, toplanma alanlarının bilinmesi ve yapı güvenliğinin kontrol edilmesi, olası büyük depremlere karşı alınabilecek temel önlemler arasında gösteriliyor.




