Türkiye’de motosiklet kullanımına ilişkin dikkat çeken bir düzenleme için hazırlık yapıldığı iddia edildi. Daha önce 125 CC motosiklet kullanımına izin veren uygulamanın ardından şimdi de sınırın 250 CC’ye çıkarılması gündemde. Taslağın yasalaşması halinde B sınıfı ehliyet sahipleri için önemli bir değişiklik ortaya çıkacak.
125 CC’den sonra şimdi gözler 250 CC düzenlemesinde
2023 yılında yapılan düzenleme ile birlikte B sınıfı ehliyet sahiplerine belirli şartlarla 125 CC’ye kadar motosiklet kullanabilme hakkı verilmişti. Yeni hazırlanan taslakta ise bu sınırın daha da yükseltilmesi planlanıyor.
İddialara göre İçişleri Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenleme kapsamında, otomobil ehliyeti bulunan sürücüler 250 CC’ye kadar motosikletleri kullanabilecek. Böylece özellikle şehir içi ulaşımda motosiklete yönelen vatandaşların önündeki bazı engeller kaldırılmış olacak.
A2 ehliyeti zorunluluğu kalkabilir
Mevcut uygulamada 250 CC seviyesindeki motosikletleri kullanabilmek için ayrıca A2 sınıfı ehliyet alınması gerekiyor. Bu süreç hem kurs hem de sınav aşamaları nedeniyle sürücülere ek maliyet çıkarıyor.
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda ise milyonlarca sürücü yeniden ehliyet almak zorunda kalmadan bu motosikletleri kullanabilecek. Özellikle son dönemde artan yakıt maliyetleri nedeniyle motosiklete yönelen vatandaşlar açısından düzenlemenin büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Direksiyon sınavı şartı devam edecek
Taslakla ilgili en dikkat çeken detaylardan biri de güvenlik konusu oldu. Düzenleme “tamamen sınavsız geçiş” anlamına gelmeyecek.
B sınıfı ehliyet sahiplerinin 250 CC motosiklet kullanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan motosiklet direksiyon sınavına girmesi gerekecek. Sürücüler teorik sınavdan muaf tutulacak ancak uygulamalı sürüş sınavında başarılı olmaları istenecek.
Yetkililerin özellikle trafikte güvenliği riske atmamak adına direksiyon yeterliliğine önem verdiği konuşuluyor.
Düzenleme yıl sonunda gündeme gelebilir
Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasını gerektiren düzenlemenin yılın son çeyreğinde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Ekim-Aralık döneminde yasalaşabileceği belirtilen taslak şimdiden motosiklet kullanıcılarının en çok konuştuğu konular arasında yer aldı.
Özellikle genç sürücüler ve günlük ulaşımda motosiklet tercih eden vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor. Düzenlemenin resmileşmesi halinde Türkiye’de motosiklet kullanım oranlarında yeni bir artış yaşanabileceği değerlendiriliyor.