Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi (TAKE) kapsamında temin edilen toplam 650 bin adet fide, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'nun da katıldığı törenle Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde dağıtıldı. 

Tokat'ın  biber ve domatesi ile isim yapmış bir şehir olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, 2010’lu yıllarda 550 bin tona kadar ulaşan ticaret hacmi ile ülkemiz domates tarımında önemli bir üretim merkezi olduğunu, son yıllarda hızla azalan domates üretim alanının 2023 yılı itibariyle 20 bin dekarın altına düştüğüne dikkat çekti. 

SEBZE TİCARETİNİN YÜZDE 40'I DOMATES

Tokat Haberdomates Tok (6)Şahin, "Tarım ürünleri ticaretinde domatesin önemi büyüktür. Toplam sebze ticaretinin yüzde 40’ına yakını domatese aittir. Domates ürün arzındaki azalma, genel olarak pazar taleplerinin azalmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak; ilimizde domates üretiminin artırılması, diğer ürünlerin Pazar imkânlarını da geliştirecektir" dedi. 
265 ÇİFTÇİYE 415 BİN DOMATES FİDESİ DAĞITILIYOR

Tokat Haberdomates Tok (1)

Bu amaçla 2024 yılında uygulanmak üzere; toplam bütçesi 3 milyon 300 bin TL olan Sebze Üretiminin Artırılması Projesi hazırlandığını anlatan Şahin, 265 çiftçiye 415 bin domates fidesi ve 235 bin adet sanayilik (kapya) biber fidesi verileceğini, toplam 650 bin adet fide ile 452 dekar domates ve biber üretim tesisi kurulması sağlanacağını aktardı. Bu projenin Tokat ve ülkemiz ekonomisine katkısı 28 milyon 720 bin 327,41 lira  olacağı hesaplandı.
VALİ HATİPOĞLU: TARIMI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Tokat Haberdomates Tok (3)

Giresun’da dere yatağına yapılan o inşaata yıkım kararı jet hızıyla uygulandı Giresun’da dere yatağına yapılan o inşaata yıkım kararı jet hızıyla uygulandı

Törende konuşan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, “Tokat’ta tarımı Valilik olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da destekleyeceğiz. TAKE Projeleri ile çiftçimiz yaklaşık 270 MilyonTL lik bir hasılat elde edecektir. Biz bir meşale yakıyoruz ama sizlerin girişimciliği ve  teşebbüsü ile bunu daha ileri taşıyacağız. Tokat 7 Bereketli ovası ile ülkemizin çok güzide bir yeridir. Tarımı, hayvancılığı daha ileri noktalara taşımak hedefimiz. İl Özel idaremiz ve tarımla ilgili kuruluşlar daha azimli çalışmalara devam edecekler. İnşallah bu ürünlerin hasadını, harmanını görürüz diyorum” dedi. 

Tokat Haberdomates Tok (2)

Muhabir: Mihriban Koçaker