İlk yedi maddesi kabul edilen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile aday sürücülere yönelik kurallar sıkılaştırıldı. Yeni uygulamaya göre belirli trafik ihlallerini yapan aday sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek ve yeniden direksiyon başına geçebilmek için tüm süreci en baştan tamamlamaları gerekecek.
İki yıl boyunca aday sürücü sayılacaklar
Düzenlemeye göre ilk kez sürücü belgesi alanlar ile ehliyeti iptal edildikten sonra yeniden belge almaya hak kazanan kişiler, ehliyetlerini aldıkları tarihten itibaren 2 yıl boyunca aday sürücü statüsünde olacak.
Bu ihlaller ehliyeti doğrudan iptal ettirecek
Aday sürücülük süresi içinde;
Sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmasını gerektiren bir trafik ihlalinin yapılması,
Toplam 75 ceza puanına ulaşılması,
Araç türü fark etmeksizin 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanılması,
Dönüş kuralları, yayalara geçiş önceliği ile emniyet kemeri ve diğer koruyucu sistemlere ilişkin kuralların üç kez ihlal edilmesi halinde aday sürücünün ehliyeti iptal edilecek.
Ehliyet iptal edilirse her şey sıfırdan başlayacak
Ehliyeti iptal edilen aday sürücüler yeniden direksiyon başına geçebilmek için sürücü kursuna tekrar kayıt yaptıracak, eğitim ve sınav sürecini yeniden tamamlayacak.
Bunun yanında psikoteknik değerlendirmeden geçmeleri, psikiyatri uzmanından sürücülük yapmalarına engel bir durum bulunmadığına ilişkin rapor almaları, tüm idari para cezalarını ödemeleri ve varsa bekleme süresini tamamlamaları gerekecek.
Teklifte başka önemli değişiklikler de var
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddeler arasında devlet memurlarının daire başkanı ve dengi kadrolara atanmasında aranan hizmet süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ile turizm sektörüne yönelik sigorta primi desteğine ilişkin düzenlemeler de yer aldı.




